Predsjednica Republike Srpske razgovarala sa predsjednikom Vlade Crne Gore

25/05/2021

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović razgovarala je danas u Palati Republike sa predsjednikom Vlade Crne Gore Zdravkom Krivokapićem.

Predsjednica Republike Srpske izjavila je da postoji veliki prostor za povećanje spoljnotrgovinske razmjene između Republike Srpske i Crne Gore, te da su institucije opredijeljene da rade na tom pitanju.

Predsjednica Cvijanović je naglasila da postoji čitav niz značajnih infrastrukturnih projekata na kojima Srpska i Crna Gora mogu sarađivati, te kao posebno značajan istakla izgradnju magistralog puta Foča-Hum.

Prema riječima predsjednice Republike, ovo će biti suštinski važna veza i za građane Republike Srpske i BiH, s jedne, i Crne Gore, s druge strane.

“Današnji razgovor bio je u funkciji onoga što treba uraditi da bismo poboljšali odnose i da bi se bolje razumijeli”, rekla je predsjednica Cvijanović.

Predsjednica Srpske je naglasila da je sa premijerom Crne Gore razgovarala o tome kako da prirodnu upućenost jednih na druge podignu na viši nivo i obezbijede čitavu logistiku da bi stvari mogle da se realizuju.

“Za pozdraviti je aktivnost koju smo zajedno ozvaničili, a to je ukidanje naplate putarine da bi se obezbijedila lakša i jeftinija komunikacija naših građana sa Crnom Gorom. S obzirom da idemo u susret turističkoj sezoni, razgovarali smo o spremnosti Crne Gore za prijem turista”, napomenula je predsjednica Cvijanović.

Predsjednica Republike je istakla da je to posebno važno za građane Srpske, koji su tradicionalno naslonjeni na Crnogorsko primorje.

Predsjednica Cvijanović je navela da ta veza treba da bude dvosmjerna, te pozvala građane Crne Gore da odmor provedu u mnoštvu turističkih sadržaja u Republici Srpskoj, počeviši od dobrih banjskih centara, planina, ekstremnih sportova, vjerskog turizma i drugog.

“Raduje nas planirano uvođenje avio-linije koja će dodatno poboljšati mogućnost naših ljudi na putuju. Naša želja je da međusobne odnose podignemo na najveći mogući nivo, da to bude prirodna veza kao što je i sa Srbijom, ali i da razvijamo ono što je regionalna saradnja na svaki mogući način”, rekla je predsjednica Republike Srpske.

Predsjednica Srpske je dodala da pri tome treba da se koriste i resursi EU koji daju određene mogućnosti da se jačaju takve regionalne ili međudržavne veze.

“Mi smo ovdje na raspolaganju za svaki ekonomski projekat znajući da su naši privrednici već upućeni jedni na druge, ali da im često treba upravo ta logistika koja dolazi od samih institucija”, objasnila je predsjednica Republike.

Sastanak je, rekla je predsjednica Cvijanović, bio prilika da premijera Crne Gore upozna sa političkom situacijom, te istakne da su institucije Srpske stabilne i funkcionalne, kao i da Vlada Republike Srpske radi svoj posao.

“Imali smo teške izazove u prethodnom periodu obilježenom pandemijom, ali smo uspjeli proći kroz taj period prilično stabilno. Naše bolnice su funkcionisale, naš zdravstveni sektor jeste trpio veliki pritisak, ali smo uz pomoć institucija uspjeli prebroditi krizu”, naglasila je predsjednica Cvijanović i izrazila očekivanje da će uz vakcinaciju svi ući u neki mirniji period.

Predsjednica Republike Srpske je navela da je budžet Srpske stabilan, da se na vrijeme izvršavaju sve obaveze.

“Zadovoljna sam činjenicom da je Vlada ispregovarala i ušla u važnu aktivnost koja se odnosi na povećanje plata, čime šaljemo poruku da smo funkcionalni i da možemo izvršavati svoje obaveze, ali prevashodno vodimo računa o našim građanima i na koji način podići nivo potrošnje”, rekla je predsjednica Cvijanović.

Predsjednica Republike Srpske se zahvalila predsjedniku Vlade Crne Gore na posjeti, te izrazila nadu da će sve o čemu su razgovarali biti i realizovano.

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović i predsjednici vlada Republike Srpske i Crne Gore Radovan Višković i Zdravko Krivokapić položili su crvene ruže na Spomen-obilježje “Život”.

Predsjednica Cvijanović i premijeri Višković i Krivokapić posjetili su i Sabornu crkvu Hrista Spasitelja, gdje su razgovarali sa sveštenstvom ovog hrama, nakon čega su prošetali ulicama Banjaluke.

Predsjednica Republike Srpske ispratila je danas sa Aerodroma „Banja Luka” predsjednika Vlade Crne Gore Zdravka Krivokapića.