Predsjednica Republike Srpske položila vijenac na Spomen-obilježju „Život“ povodom obilježavanja 29. godišnjice smrti 12 banjalučkih beba

22/05/2021

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović položila je danas u Banjaluci vijenac na Spomen-obilježju „Život“ povodom obilježavanja 29. godišnjice smrti 12 banjalučkih beba.

Predsjednica Republike Srpske istakla je da institucije Srpske nikada ne smiju da zaborave tešku tragediju stradanja 12 beba u Banjaluci 1992. godine.

“Institucije Republike Srpske ne smiju zaboraviti jednu ovako tešku tragediju koja je porodična, ali ovo je i tragedija Republike Srpske”, rekla je predsjednica Srpske.

Predsjednica Republike Srpske je naglasila da je smrt banjalučkih beba namjerno izazvana od svjetskih moćnika, te da se o tome nikada ne smije prestati govoriti.

“Ovo nije rezultat nekih teških bitaka, već odluke koja je trebalo da bude donesena, a nije, kako bi bilo humano očekivati u teškim ratnim vremenima”, rekla je predsjednica Republike.

Predsjednica Cvijanović je podsjetila da je među stradalim bebama bilo djece koja pripadaju porodicama različitih nacionalnosti, što dovoljno govori.

Predsjednica Srpske je istakla da Republika Srpska treba da pamti, da jača sebe i svoje institucije, da sa svima radi i sarađuje, ali da najviše vjeruje u sebe i u svoj kapacitet.

Predsjednica Republike je ukazala na obavezu svih da pamte ovako teške datume, da se iz toga izvuku ozbiljne pouke.

“Da razumijemo da nas je neko nekad stavio u jedan međunarodni nametnuti izmišljeni koncept i da su zbog toga uslijedila sva ona stradanja i sve one nepravde koje smo morali da preživimo. I danas doživljavamo različite nepravde, ali je naša obaveza da jačamo Republiku Srpsku”, istakla je predsjednica Republike.

Predsjednica Republike Srpske je zaključila da ne smiju biti zaboravljeni ni svi oni ljudi koji su nesebično davali podršku, trudili se i nastojali da dopreme kiseonik i da budu na usluzi građanima i porodicama.