Predsjednici Republike Srpske uručena Povelja počasnog građanina Prijedora

16/05/2021

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović prisustovala je danas svečanoj akademiji povodom Dana grada Prijedora, na kojoj joj je gradonačelnik Prijedora Dalibor Pavlović uručio Povelju počasnog građanina.

Predsjednica Republike Srpske istakla je da je 16. maj važan dan za ovaj grad i njegove stanovnike, kao i za sve one koji vole i rado posjećuju ovu potkozarsku prijestonicu.

Predsjednica Republike je napomenula da se na današnji dan sjećamo boraca Prvog i Drugog krajiškog odreda, kao i Banijske udarne brigade, koji su prije tačno 79 godina oslobodili Prijedor prvi put u Drugom svjetskom ratu.

“Dok se gotovo cijela Evropa grčila pod nacističkom čizmom, Prijedor i njegova okolina su tih dana bili jedna od najvećih slobodnih teritorija na okupiranom dijelu starog kontinenta”, rekla je predsjednica Cvijanović.

Predsjednica Republike Srpske je istakla da je Prijedor, iako je ustanička vlast te 1942. godine trajala, a put do konačnog oslobođenja bio popločan ogromnim stradanjem stanovništva, uvijek bio i ostao sinonim za slobodu, herojstvo i prkos zbog kojih nijedan okupator na ovim prostorima nije mogao mirno da spava.

“Upravo zbog poštovanja prema ovom gradu, njegovoj slavnoj istoriji, nepokorivom karakteru ovdašnjih ljudi, teško mi je riječima da izrazim ponos, sreću, ali i veliku zahvalnost za ogromno priznanje koje ste mi baš danas dodijelili”, navela je predsjednica Cvijanović.

Predsjednica Republike Srpske je dodala da je od danas ponosna Prijedorčanka, koja tu više ne dolazi samo u radne posjete, “već, jednostavno rečeno, među komšije i prijatelje”.

“I prije ovog priznanja to je bilo, a sada će biti još više i izraženije”, poručila je predsjednica Republike.

Predsjednica Republike Srpske je naglasila da Povelja počasnog građanina predstavlja i mnogo više od ličnog priznanja – svojevrsni pečat za sve ono što su institucije Srpske na području Prijedora uradile u prethodnom periodu, ali i obavezu da se u tom pravcu još snažnije nastavi.

“Raduje me što je komunikacija na relaciji lokalne i republičke vlasti znatno poboljšana i što u Gradskoj upravi danas imamo dobre sagovornike za sve projekte koji su važni za Prijedor i sve građane Prijedora, moje sugrađane. Ukazali ste mi veliku čast i moja je obaveza da to dobro pamtim i da to vratim, kao što smo i dosad zajedno radili”, istakla je predsjednica Cvijanović.