Predsjednica Republike Srpske obišla radove na izgradnji Dnevnog centra za djecu i omladinu sa poteškoćama u razvoju u Trebinju

11/05/2021

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović danas je u Trebinju obišla radove na izgradnji Dnevnog centra za djecu i omladinu sa poteškoćama u razvoju.

Predsjednica Republike Srpske izjavila je da se projekat izgradnje Dnevnog centra za djecu sa poteškoćama u razvoju u Trebinju realizuje u skladu sa očekivanjima i planovima i da je primjer dobre saradnje republičkih i lokalnih institucija i Udruženja roditelja djece i omladine sa poteškoćama u razvoju.

“Pokazujemo da onda kada smo zajedno okupljeni oko nečega i mobilišemo svu dobru volju i finansije, što je važno, uspijevamo nešto da uradimo”, rekla je predsjednica Cvijanović.

Predsjednica Srpske je dodala da je ponosna na humanitarnu akciju koja je bila organizovana s namjerom da se prikupe sredstva za ovakva dva centra – u Trebinju i Banjaluci.

“Tada smo prikupili 1.200.000 KM i raspodijelili ih na jednake dijelove za ova dva centra”, rekla je predsjednica Cvijanović.

Predsjednica Republike je navela da će nakon završetka grubih radova i početka opremanja prizemlja početi druga faza, odnosno opremanje gornjeg sprata i nabavka sve potrebne opreme.

“Tada možemo reći da smo zaokružili ovaj važan projekat”, rekla je predsjednica Cvijanović i dodala da će u drugoj fazi ponovo učestvovati i institucije i različiti donatori.

“Moja poruka je da se trebinjsko Udruženje roditelja djece i omladine sa poteškoćama u razvoju Sunce nam je zajedničko i sva druga udruženja koja brane interes svoje populacije mogu i trebaju osloniti na institucije, ali često treba i da iniciraju određena rješenja”, rekla je predsjednica Cvijanović.

Predsjednica Republike je navela da će u Dnevnom centru biti jedan dobro osmišljen program koji će podrazumijevati sve ono što je neophodno, zavisno od poteškoća sa kojima se djeca suočavaju, pa do doba kada ih je potrebno osposobiti za život.

“Podstrek svemu tome ili bolje uslove će dati ovaj objekat koji zaista dobro izgleda, koji je osmišljen da pruža mogućnosti za sve te sadržaje koje ćemo provoditi ovdje”, rekla je predsjednica Cvijanović, te najavila da će za dvadesetak dana biti završeni grubi radovi na ovom objektu, te da će se nakon toga raditi na završetku prizemlja, za šta su sredstva obezbijeđena u prvoj fazi.

Predsjednica Republike Srpske je rekla da će djeca sa poteškoćama u razvoju imati različite sadržaje i programe koji će pomoći njihovom osposobljavanju za budući život, te da će neko stručan i odgovoran voditi računa o njima, a roditelji će moći da se posvete drugim aktivnostima.

Predsjednica Cvijanović je istakla da ovo treba da bude dobar primjer i putokaz i drugim udruženjima koja imaju određene probleme da na ovaj način budu rješavani, sistemski i zajedno kao partneri.

“Uložićemo sve što je neophodno da ovaj centar bude kompletno gotov i sigurna sam da će uskoro biti stavljen na raspolaganje sa svim sadržajima roditeljima i djeci koja će boraviti ovdje”, rekla je predsjednica Republike Srpske.

Početak izgradnje Dnevnog centra ozvaničen je u decembru prošle godine, a 627.000 KM za prvu fazu obezbijeđena su u humanitarnoj akciji “S ljubavlju hrabrim srcima”,koja se tradicionalno održava pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Republike Srpske.