Predsjednica Republike Srpske prisustvovala uručivanju medicinske opreme Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske

08/05/2021

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović prisustvovala je danas u Banjaluci uručivanju medicinske opreme Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske koju donira Evropska unija, a koju je uručio šef Delegacije EU u BiH Johan Satler.

Predsjednica Cvijanović je rekla da će donirana oprema poslužiti za dva mjeseca detektovanja virusa korona.

Predsjednica Republike je navela da je važno da se nastavi proces imunizacije, ističući da se on u Republici Srpskoj odvija kontinuirano.

“Taj proces teče maltene neprekidno, ali nismo uvijek zadovoljni količinama vakcina kojima raspolažemo. Zadovoljni smo što se proces ne prekida i u kontinuitetu dobijamo potrebne količine za održavanje tog procesa”, naglasila je predsjednica Cvijanović.

Predsjednica Republike je zahvalila EU za razumijevanje i sve vidove pomoći, ne samo kada je riječ o pandemiji virusa korona.

“Tijesna saradnja između Republike Srpske, BiH i EU jeste nešto iz čega vidimo koristi. Zahvalna sam i za brojne projekte koje je EU realizovala u našim opštinama u saradnji sa našim opštinskim i republičkim institucijama”, navela je predsjednica Cvijanović.

Predsjednica Srpske je izrazila očekivanje da će se takvi procesi kretati i u narednom periodu, kao i zadovoljstvo kada se pokažu bilo kakvi znaci solidarnosti i saradnje.

“To nije više samo stvar koliko čega dobijate u novcu i koja je to količina nečega. Tu su mnogo važniji gestovi koje pokazujemo jedni prema drugima. I veliki i manji problemi se uspješno rješavaju ako smo zajedno”, rekla je predsjednica Cvijanović.

Predsjednica Republike je dodala da pandemijska kriza ne odgovara nikome u svijetu i da se svi bore protiv nje na svoj način, ali da je, bez solidarnosti i saradnje, te koordinacije određenih aktivnosti, teško za bilo koju zemlju da se samostalno kreće.

Donirana oprema dio je ukupne medicinske pomoći EU namijenjene BiH za borbu protiv virusa korona u vrijednosti od 7,76 miliona evra, koja se od marta prošle godine isporučuje zdravstvenim ustanovama u BiH.