Predsjednica Republike Srpske uručila odlikovanje Peteru Handkeu

07/05/2021

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović razgovarala je danas, u Banjoj Luci, sa Peterom Handkeom i tom prilikom uručila Orden Republike Srpske na lenti za izuzetan rad i zasluge na polju kulturnog i duhovnog razvoja, kao i za naročiti doprinos u razvijanju i učvršćivanju sveukupnih odnosa sa Republikom Srpskom.

Predsjednica Republike Srpske izjavila je da je dolazak nobelovca Petera Handkea veliko zadovoljstvo za Banjaluku i Republiku Srpsku, te da Srpska cijeni ozbiljno svjetsko stvaralaštvo, koje dolazi iz pera i mozga čovjeka koji ju je posjetio.

“Handke razumije kontekst u kojem se nalazi. I sam je rekao da su mnogi vjetrovi duvali protiv njegovog dolaska ovdje, da su mnogi koji su slali ružne riječi nastojali tim ružnim riječima da ga obeshrabre”, rekla je predsjednica Cvijanović.

Predsjednica Republike je naglasila da je uprkos tome nobelovac odlučio da dođe u Banjaluku, što je velika stvar.

“To je velika stvar, ali i velika sramota za sve one koji su pokušali da ga obeshrabre i koji su ga nazivali raznim imenima, pokušali da ga spriječe, vodili neke logističke aktivnosti da se ovo ne desi”, istakla je predsjednica Cvijanović.

Predsjednica Srpske je poručila da je Handke u Republici Srpskoj rado viđen gost.

“Činjenica da je dobio najviše priznanje pokazuje kakav odnos imamo prema njemu, njegovom stvaralaštvu i konačno prema njegovom razumijevanju”, dodala je predsjednica Cvijanović.

Predsjednica Republike je dodala da se najviše priznanje daje ljudima sa izuzetnim zaslugama, te da tu nagradu svakako zaslužuje čovjek koji je toliko postigao u svijetu umjetnosti, odnosno književnosti i zbog svega onoga što je dao čovječanstvu za vrijeme svog stvaralaštva.