Predsjednica Republike Srpske prisustvovala sjednici Predsjedništva Saveza sindikata

01/05/2021

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović prisustvovala je danas, u Banjoj Luci, sjednici Predsjedništva Saveza sindikata, povodom obilježavanja 1. maja – Međunarodnog praznika rada.

Predsjednica Cvijanović izrazila je zadovoljstvo činjenicom da je Vlada najavila povećanje plata za određene sektore.

Predsjednica Republike Srpske izjavila je da treba voditi računa da se uz povećanje plata u javnom sektoru u Srpskoj nađe mogućnost za rast plata u privatnom sektoru.

“Ostaje još da se uradi mnogo toga kada je riječ o disciplini, plaćanju, izmirenju obaveza prema radnicima i prema državi, što je kontinuiran proces”, rekla je predsjednica Cvijanović.

Predsjednica Srpske je rekla da je na sjednici bilo govora o ciljnim stvarima koje je postavio sindikat, a u vezi najavljenog povećanja plata, da se otklone određene nepravde.

“Raduje me činjenica da se vodi računa o onim radnicima koji imaju najniže plate i da se na svaki mogući način zajedno sa Vladom Republike Srpske vidi mogućnost na koji način da se premosti jedan takav problem”, istakla je predsjednica Cvijanović.

Predsjednica Republike je napomenula da Vlada Srpske pregovara, ali da je spremna ukoliko bude bilo potrebno u kapacitetu predsjednika Republike Srpske da da svoj doprinos.

“Mislim da je dobro da mi u suštini, bez obzira na neke različitosti, svi funkcionišemo kao jedan važan i veliki tim. Zahvaljujući tom timskom radu i socijalnom dijalogu kojeg smo imali, mi smo u vremenima koja su bila izuzetno teška i iza nas su, pronalazili načine da prebrodimo probleme i donosimo zakone, čak i Zakon o radu koji će se morati ponovo inovirati”, podsjetila je predsjednica Cvijanović.

Predsjednica Srpske je rekla da su tada povećavane plate, ali da žele da se to nastavi, te da bude više reda i discipline i izrazila zadovoljstvo činjenicom da postoji jak socijalni dijalog između Vlade Republike Srpske sa svim socijalnim partnerima.

“Savez sindikata Republike Srpske je uvijek imao jasno postavljene zahtjeve koji su bili realni. Možda nekada nisu odgovarali tom nekom momentu, ali u suštini zahtjevi su bili realni”, rekla je predsjednica Cvijanović.

Predsjednica Republike je podsjetila da je u vrijeme kada je bila predsjednik Vlade Republike Srpske bila u dobrim odnosima sa predstavnicima Saveza sindikata Srpske i kada se nisu slagali.

“Uvijek smo bili partneri da nađemo dobra i bolja riješenja za naše radnike i za našu Republiku Srpsku”, istakla je predsjednica Cvijanović.

Predsjednica Republike Srpske je svim radnicima u Republici Srpskoj čestitala 1. maj – Međunarodni praznik rada, uz želju da će iduće godine, nakon dvije godine obilježavanja praznika u vrijeme pandemije korona virusa, biti prilika da se ovaj važan praznik obilježi na neki drugi način.