Predsjednica Republike Srpske razgovarala sa ministrom ekonomskog razvoja u Vladi Crne Gore i ministrom finansija i socijalnog staranja u Vladi Crne Gore

28/04/2021

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović razgovarala je danas u Palati Republike sa ministrom ekonomskog razvoja u Vladi Crne Gore Jakovom Milatovićem i ministrom finansija i socijalnog staranja u Vladi Crne Gore Milojkom Spajićem.

Predsjednica Republike Srpske izjavila je da je saradnja privatnog sektora u Srpskoj i Crnoj Gori odlična, te da predstoji dodatno jačanje institucionalnih veza.

Predsjednica Cvijanović je naglasila da je to nešto što građani očekuju, jer znaju da od dobro postavljenih institucionalnih veza mogu da proisteknu samo dobri projekti.

“Opredijeljeni smo da njegujemo regionalnu saradnju. Postoji potreba jačanja odnosa svih zemalja u regionu, posebno za saradnjom koja će značiti bolju infrastrukturu i bolju privrednu povezanost”, rekla je predsjednica Srpske.

Kad je riječ o infrastrukturnim projektima, predsjednica Republike je istakla da je jedan od prioritetnih i za Republiku Srpsku i za Crnu Goru izgradnja puta, za šta su određene predradnje već započele.

“Projekat se odnosi na put Brod na Drini-Foča, odnosno Hum-Šćepan polje. To je otprilike 20 kilometara u Srpskoj i 25 kilometara u Crnoj Gori. Projekat je vrlo zahtjevan i zadovoljna sam što je Evropska komisija finansirala dio koji se odnosi na izradu projektne dokumentacije. Sada predstoje sve druge etape i faze da bi se moglo ući u realizaciju projekta koji je predviđen 2023. godine”, napomenula je predsjednica Srpske.

Predsjednica Cvijanović je istakla da posebno raduje najava uspostavljanja čarter leta između Banjaluke i Tivta, za šta su građani posebno zainteresovani.

“Predstoji nam dosta posla na poboljšanju i jačanju naše spoljnotrgovinske razmjene. Zajedno smo konstatovali da je ona na zabrinjavajuće niskom nivou, s obzirom na to koliko smo blizu jedni drugima i šta bismo mogli jedni drugima da ponudimo”, rekla je predsjednica Srpske.

Predsjednica Republike Srpske je naglasila da je cilj da sva važna pitanja budu prebačena na teren dvije vlade, te da se svakom od njih operativno pristupi.

“Konstatovali smo i da nema nikakvih posebnih otvorenih političkih pitanja između Srpske i Crne Gore, ni problema koji nas opterećuju. Imamo čist teren da radimo i sarađujemo”, poručila je predsjednica Republike Srpske.

Predsjednica Srpske je dodala da je današnji sastanak bio prilika i za razmjenu mišljenja o određenim pitanjima koja se odnose na stanje na međunarodnim finansijskim tržištima.

Predsjednica Republike je napomenula da je sa ministrima iz Crne Gore razgovarala o tome koliki je značaj još jednog pozicioniranja Republike Srpske, ovaj put na Londonskoj berzi, te obezbjeđivanja sredstava na taj način.

Sastanku je prisustvovala i ministarka trgovine i turizma u Vladi Republike Srpske Suzana Gašić.