Predsjednica Republike Srpske prisustvovala obilježavanju godišnjice egzodusa Srba iz Zapadne Slavonije 1995. godine

24/04/2021

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović prisustvovala je danas u Gradišci obilježavanju godišnjice egzodusa Srba iz Zapadne Slavonije 1995. godine.

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović i srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik otkrili su spomen-obilježje vojnicima i civilima poginulim u zločinačkoj hrvatskoj vojno-policijskoj akciji “Bljesak” na Zapadnu Slavoniju 1. i 2. maja 1995. godine.

Predsjednica Republike Srpske rekla je da je društvo dužno da se sjeća svih koji su nevino stradali u Zapadnoj Slavoniji u hrvatskoj vojno-policijskoj akciji “Bljesak”, izvršenoj prije 26 godina sa genocidnom namjerom protjerivanja srpskog naroda.

Predsjednica Cvijanović je naglasila da je neophodno da se podsjeti i na sve Srbe iz Zapadne Slavonije koji su preživjeli tu zločinačku akciju hrvatskih snaga, nakon koje su se rasuli širom svijeta, a mnogi od njih pronašli svoje nove domove u Republici Srpskoj i Srbiji.

“Spomenik koji smo danas otkrili treba da predstavlja dio kompleksa koji će biti izgrađen i koji će služiti kao podsjetnik na to teško stradanje, ali biti i opomena za sve buduće generacije da vode računa o onome što je sloboda, te da ne budu naivni u svojim političkim odlukama”, rekla je predsjednica Cvijanović.

Predsjednica Republike je naglasila da Srbi žele da žive u miru i slobodi, dodajući da bi to bilo nedostižno na ovim prostorima da nema Republike Srpske i njenih institucija.

“Moramo čuvati Republiku Srpsku, jačati kulturu sjećanja, znati šta se dešavalo u istoriji i poštovati svoje žrtve, ali i biti spremni na sve izazove u budućnosti”, poručila je predsjednica Cvijanović.

Prema riječima predsjednice Srpske, Republika Srpska je odoljela mnogim izazovima, ekonomskim, finansijskim i političkim pritiscima koje su primjenjivali oni koji su trebali da žive sa Srbima u miru, ali i pritiscima koji su dolazili od međunarodne zajednice.

Predsjednica Republike je izrazila uvjerenja da je pred Republikom Srpskom bolja budućnost, mir, sloboda i razvoj.

Na spomeniku vojnicima i civilima poginulim u zločinačkoj hrvatskoj vojno-policijskoj akciji “Bljesak” na Zapadnu Slavoniju 1. i 2. maja 1995. godine piše “Klasje Zapadne Slavonije niče u poljima i visovima Republike Srpske. Život pobjeđuje”.