Održana sjednica Vijeća za saradnju Republike Srpske i Republike Srbije

22/04/2021

U Palati Republike danas je održana sjednica Vijeća za saradnju Republike Srpske i Republike Srbije kojoj su prisustvovali predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović, srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović, predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković, predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić, predsjednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić i predsjednik Narodne skupštine Republike Srbije Ivica Dačić.

Predsjednica Republike Srpske izjavila je da Republika Srpska i Srbija predano rade na izgradnji auto-puta koji će spojiti Banjaluku i Beograd, aerodroma u Trebinju, te da se ulazi u fazu izgradnje velikog energetskog projekta “Buk Bijela”.
Predsjednica Cvijanović je istakla da je zadovoljna onim što je do sada postignuto kroz saradnju Srpske i Srbije, te izrazila zahvalnost Srbiji na političkom razumijevanju, finansijskoj i svakoj drugoj podršci.

“Svi ovi projekti će za naše građane značiti bolju komunikaciju, bolje uslove za poslovanje, bolju energetsku sigurnost i nezavisnost”, rekla je predsjednica Republike.

Predsjednica Republike Srpske je posebno izrazila zadovoljstvo što se ulazi u fazu koja se odnosi na izgradnju energetskog projekta “Buk Bijela”, na koji se čeka više decenija.

“Došlo je vrijeme da to Republika Srpska i Srbija realizuju i na taj način obezbijede sve što je potrebno u energetskoj sferi i za nas i za naše okruženje, ali i da dostignemo onu potentnost koja će nas učiniti značajnim upravo u energetskom sektoru”, poručila je predsjednica Republike.

Predsjednica Srpske je zahvalila za podršku koju Srbija daje opštinama u Federaciji BiH, sa većinskim srpskim stanovništvom, koje su često prepuštene same sebi, bez adekvatnog tretmana od strane federalnih vlasti.

“Ljudi koji tamo žive su zagledani u ono što radi i Republika Srpska i Srbija znajući da im je ta podrška prilika za opstanak na tom prostoru. Isto tako, važno je da smo realizovali sve projekte koje smo zahvaljujući Srbiji imali priliku da realizujemo u našim opštinama širom Srpske”, istakla je predsjednica Republike.

Predsjednica Republike Srpske je rekla da je goste iz Srbije obavijestila i o uslovima u kojima se funkcioniše u BiH. “Naš prioritet jeste stabilna, razvijena i jaka Republika Srpska“, dodala je predsjednica Cvijanović.

Prema riječima predsjednice Republike, Srpska neće da bude zarobljena raznim temama, ali ne može da bude u potpunosti imuna na sve ono što su izazovi.

“Republika Srpska danas živi i funkcioniše u okruženju u kojem od nekog ko treba da bude partner i s kojim treba da razmišljate o zajedničkom razvoju i izgradnji, dobijate najgrđe riječi koje pokazuju isijavanje mržnje, netrpeljivost, nemogućnost komunikacije i to opterećuje i sve što pokušavamo uraditi na privrednom planu, ali i u oblasti zdravstva”, dodala je predsjednica Republike.

Predsjednica Republike Srpske je naglasila da Srpskoj treba stabilnost, te da je to moguće postići izgrađujući je dalje.

“Sve ono što nismo uspjeli nikada sa bilo kim drugim, uspjeli smo da radimo sa Srbijom. U našoj saradnji nema ničega lošeg, samo dobro koje želimo da donesemo našim građanima. Srbija ide putem razvoja i mi želimo da taj put bude zacrtan i za naše građane”, navela je predsjednica Srpske.

Predsjednica Republike Srpske je zahvalila institucijama Srbije zbog toga što građani i institucije Srpske osjećaju sigurnost zato što imaju tako razvijenu i jaku Srbiju koja korača naprijed.

U mnogim teškim prilikama, dodala je predsjednica Cvijanović, to je bila jedina uzdanica i jedini oslonac za rješavanje mnogih problema.

“Izražavam zadovoljstvo što Republika Srpska i Srbija pokazuju kapacitet da unapređuju svoju saradnju u svim oblastima. Nastojimo na svaki mogući način da objedinimo određene funkcije kako bismo mogli da radimo dobro za naše građane i zadovoljna sam onim što smo do sada postigli”, rekla je predsjednica Republike.

Predsjednica Srpske je zahvalila Srbiji što je bila na raspolaganju Republici Srpskoj u svim teškim vremenima, uključujući i podršku koja je dolazila u vrijeme pandemije.

Sjednici Vijeća za saradnju Republike Srpske i Republike Srbije prisustvovali su i ministarka finansija Republike Srpske Zora Vidović, ministar energetike i rudarstva Petar Đokić, kao i ministri unutrašnjih poslova Republike Srpske i Republike Srbije Dragan Lukač i Aleksandar Vulin.

Prethodno je održan sastanak predsjednice Republike Srpske i predsjedavajućeg i srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika sa predsjednikom Republike Srbije Aleksandrom Vučićem.

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović, srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik i predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović ispratili su sa Aerodroma „Banja Luka“ delegaciju Republike Srbije, predvođenu predsjednikom Republike Srbije Aleksandrom Vučićem.