Govor predsjednice Republike Srpske na svečanoj državnoj ceremoniji obilježavanja Sretenja – Dana državnosti Republike Srbije

15/02/2021

Govor predsjednice Republike Srpske Željke Cvijanović na svečanoj državnoj ceremoniji obilježavanja Sretenja – Dana državnosti Republike Srbije u Orašcu:

Poštovani izaslaniče predsjednika Republike Srbije i  predsjednice Vlade Republike Srbije,

Poštovani predsjedniče Narodne skupštine Republike Srbije,

Poštovani predsjedniče Vlade Republike Srpske,

uvaženi poslanici, ministri, predstavnici institucija  Republike Srbije i Republike Srpske,

Uvažene vladike i sveštenstvo,

Vaše ekselencije,

Poštovani građani, dragi prijatelji,

Dozvolite mi na početku da u ime građana Republike Srpske i u svoje ime, čestitam rukovodstvu i građanima Republike Srbije Dan državnosti.

Ovaj veliki praznik, koji nas je i ove godine okupio, uprkos brojnim izazovima koje je donijela pandemija, uvijek nas iznova podsjeća na važnost dvije stvari koje garantuju postojanje, trajanje i razvoj – a to su sloboda i država.

Upravo je i Srpska nacionalna revolucija, koja je na ovom mjestu započela 15. februara 1804. godine, predstavljala težnju za ostvarenjem te dvije osnovne vrijednosti, koje su i danas duboko utkane u naše nacionalno, političko i kulturno biće.

Sloboda je pretpostavka za život, kako svakog čovjeka, tako i svake nacije. Za nju se tokom istorije mnogo puta platila najviša cijena mjerena teškim stradanjem – ogromnim ljudskim žrtvama i materijalnim razaranjima.

I svaki put borba za slobodu bila je borba za život, za opstanak, za svoj komad zemlje i neba, za mogućnost da se razvijamo i da stvaramo kao svoji na svome, ne čuvajući slobodu samo za sebe, nego je dijeleći i sa drugim narodima.   

Ali i pored toga,  nažalost, i danas postoje oni koji žrtve srpskog naroda i njegovog stradanja za civilizacijske vrijednosti pokušavaju umanjiti i oskrnaviti, pa čak i gurnuti u blato.

Uz slobodu, druga vrijednost je država. Na današnji dan prije 186 godina Srbija je dobila svoj prvi ustav i time u političkom i ustavnopravnom smislu započela svoj put ka izgradnji moderne državnosti. Taj put bio je trnovit, prepun različitih problema i izazova, ali današnja Srbija je dokaz da su sve prepreke prošlosti uspješno savladane i da je Srbija dovoljno jaka i odlučna da se uhvati u koštac i sa onim izazovima koje nosi buduće vrijeme .

Zato današnja Srbija, kao lider u regionu, služi na ponos i čast i nama koji živimo u Republici Srpskoj jer i mi znamo da bez Republike Srpske ni za nas nema  slobode, ali znamo i to da je naša svakodnevna borba za Republiku Srpsku uveliko olakšana zahvaljujući podršci koju dobijamo iz Srbije.

Naša dužnost je da uporno i neumorno čuvamo i sačuvamo sve ono što nas okuplja i da poštujemo ono što su prethodne generacije uradile za nas, stavljajući nam u obavezu da i mi gradimo pretpostavke za stabilnu budućnost novih generacija.   

Nismo naivni i znamo da u današnjem svijetu iskrivljenih istina i dvostrukih aršina, to neće biti jednostavan  zadatak, ali ni dosadašnja istorija nije pred nas stavljala mala i jednostavna iskušenja, pa smo ih uspijevali savladati.   

Poštovani građani Srbije, dragi prijatelji,

Čestitam vam Dan državnosti uz želju za dalji napredak Srbije i da svako naše naredno okupljanje bude znak našeg još čvršćeg jedinstva i zajedništva.

Živjela Republika Srpska!

Živjela Republika Srbija!