Predsjednica Republike Srpske otvorila izložbu „Od Galerije do Muzeja“

11/02/2021

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović otvorila je večeras u Banjaluci izložbu „Od Galerije do Muzeja“, povodom obilježavanja pedesetogodišnjeg jubileja Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske.

Čestitajući rukovodstvu i zaposlenim 50. godišnjicu postojanja i rada ove značajne kulturne institucije, predsjednica Srpske je zahvalila svima koji su dali doprinos tome da danas svi mogu biti ponosni na uspjeh koji su zajedno u fazama generacijski dočekivali i ispraćali.

Predsjednica Cvijanović je rekla da je ovo jedan od velikih jubileja koji se obilježava u doba pandemije virusa korona, uz poštovanje epidemioloških mjera.

“Muzej savremene umjetnosti obilježavanjem jubileja želi da pokaže svoj razvojni put koji se kretao od lokalne ustanove do republičke ustanove i zaista je od značaja, ne samo za Banjaluku, nego za cijelu Srpsku”, rekla je predsjednica Republike.

Predsjednica Republike Srpske je istakla da je raduje to da se nije gubila volja ni elan tokom ovog razvojnog puta i da danas ovaj muzej ima dobru saradnju i internacionalno je postavljen sa dobrim vezama i dobrom komunikacijom sa mnogim drugim sličnim ustanovama širom svijeta.

“Mislim da je to veliko bogatstvo. Uostalom, mogli smo i da vidimo sve ono što se prikazivalo u Muzeju kao rezultat rada ili dolaska određenih renomiranih svjetskih umjetnika. Mislim da je to pravi dragulj za Banjaluku i Srpsku”, rekla je predsjednica Cvijanović.

Prema riječima predsjednice Srpske, na institucijama je da rade svoj posao.

“Mi smo prije nekoliko godina, otkako je prošla svjetska ekonomska kriza, značajno uspjeli da ulažemo sredstva kada je riječ o institucijama kulture, trudeći se da to bude ravnomjerno i stimulativno za sve ljude koji su uključeni, da mogu da prepoznaju da su institucije tu za njih. Isto tako da nam treba mnogo kretanja naprijed, mnogo finansijskih sredstava i podrške i pozicioniranja u društvu kako to zaslužuje i ovaj muzej, a i naše druge institucije kulture”, naglasila je predsjednica Republike.