Predsjednica Republike Srpske razgovarala u Petrinji sa članovima Štaba civilne zaštite zaduženim za uklanjanje posljedica razornog zemljotresa

10/02/2021

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović razgovarala je danas u Petrinji sa članovima Štaba civilne zaštite zaduženim za uklanjanje posljedica razornog zemljotresa, potpredsjednikom hrvatske Vlade Borisom Miloševićem, poslanikom Samostalne demokratske srpske stranke u Saboru Hrvatske Draganom Jeckov, šefom poslaničkog Kluba SDSS-a Miloradom Pupovcem i ambasadorom BiH u Hrvatskoj Aleksandrom Vranješom. 

Predsjednica Republike nakon sastanka izjavila je da područja u Hrvatskoj najteže pogođena zemljotresom i u naredom periodu mogu računati na pomoć institucija Republike Srpske.

Predsjednica Cvijanović je naglasila da je srećna što su Vlada Srpske i ona kao predsjednik Republike mogli da intervenišu nakon zemljotresa i najugroženijima pošalju brzo pomoć, dajući im do znanja da su tu za sve što im je potrebno.

“Razgovarali smo danas o tome šta su potrebe za buduće vrijeme i koje se aktivnosti sprovode na sanaciji štete, koja je ogromna i koja je potresla i nas koji živimo u Republici Srpskoj, ne samo zato što smo imali zemljotres nego što smo se solidarisali sa stradalima”, rekla je predsjednica Cvijanović.

Predsjednica Republike je istakla da su ovakve nedaće pravo vrijeme kada se treba pokazati solidarnost, te da postoji dobra volja da se zajedno otklanjaju problemi.

“Želim da pohvalim zaista savršen program i softver koji sam vidjela ovdje, a koji omogućava da imamo sasvim detaljnu i odličnu prezentaciju svega što se dešava ovdje, mapiranja određenih objekata, procjene štete i svega što je vezano za zemljište i velike rascjepe koji su se pojavili”, rekla je predsjednica Cvijanović.

Predsjednica Republike je izrazila želju da se Petrinja i Glina brzo oporave i da sve ovdašnje porodice mogu da nastave normalno da žive.

“Mi u Republici Srpskoj smo tu za ono što bude bilo potrebno”, poručila je predsjednica Cvijanović.

Predsjednica Republike Srpske je još jednom izrazila saučešće porodicama stradalih, građanima i institucijama Hrvatske, ističući da je pred svima njima veliki izazov u narednom periodu.

Predsjednica Cvijanović je navela da je na sastanku bilo riječi i o određenim infrastrukturnim projektima, kakav je izgradnja mosta na Savi kod Gradiške, čija bi gradnja trebalo da bude završena u skladu sa rokovima.