Predsjednica Republike Srpske prisustvovala obilježavanju 79 godina od stradanja Srba u Drakuliću, Šargovcu, Motikama i rudniku Rakovac

07/02/2021

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović prisustvovala je danas obilježavanju 79 godina od stradanja Srba u Drakuliću, Šargovcu, Motikama i rudniku Rakovac.

Predsjednica Republike Srpske izjavila je da je obaveza srpskog naroda da se okuplja i iskaže poštovanje za više od 2.300 Srba, među kojima i 551 dijete, koje su ustaše prije 79 godina zvjerski ubile u banjalučkim selima Drakulić, Motike, Šargovac i u rudniku Rakovac.

“Ne smijemo biti naivni, jer i ovi monstruozni zločini i genocidni projekat NDH-a do sada nisu kažnjeni. Bilo bi lijepo da je visoki predstavnik u BiH Valentin Incko došao ovdje da se pokloni žrtvama umjesto da nam drži lekcije ko je bio na pravoj, a ko na krivoj strani istorije i da se okane teških kvalifikacija i brutalnosti”, rekla je predsjednica Cvijanović.

Predsjednica Republike je istakla da Republika Srpska sada, ali i u budućnosti mora biti na oprezu.

“Važno je da naši ljudi razumiju sve napore koji se ulažu kada je riječ o očuvanju Srpske i njenom jačanju, te da razumiju procese u kojima se nalazimo i izazove sa kojima se suočavamo. Moraju jasno prepoznati ko su prijatelji, a ko neprijatelji Republike Srpske”, naglasila je predsjednica Cvijanović.

Predsjednica Republike Srpske vjeruje da je društvo u Srpskoj dovoljno zrelo da pokaže poštovanje prema svemu što je važno u istoriji.

“Moramo dobro razumjeti istoriju da bismo se znali ponašati u budućnosti. Mislim da ova svijest postoji u Srpskoj, a oni koji su bili stradalnici su stalno pod pritiskom i, nažalost, to je potrajalo dugo”, rekla je predsjednica Cvijanović.