Govor predsjednice Republike Srpske na svečanoj akademiji povodom Dana Republike Srpske

09/01/2021

Govor predsjednice Republike Srpske Željke Cvijanović na svečanoj akademiji povodom Dana Republike Srpske:

Poštovani građani Republike Srpske,

Danas proslavljamo 29. rođendan naše Republike. I mada smo svaki dan ponosni na ono što imamo, 9. januar je uvijek poseban praznik jer je to dan koji nas okuplja i spaja na poseban način.

Tako je i danas, iako ove godine Dan Republike  obilježavamo u uslovima pandemije, uz epidemiološke mjere i na ponešto drugačiji način.

To, ipak, neće umanjiti njegov značaj, a radost s kojom se ovaj praznik obilježava širom Republike Srpske najbolje govori koliko je on ukorijenjen u našem narodu i koliko je uzaludan trud onih koji ga osporavaju.

Zbog toga i ove godine, od Hercegovine do Krajine, od Drine do Une, sa visoko podignutim zastavama, ponosno slavimo mir i slobodu u kojoj živimo, kao i naše pravo da budemo svoji na svome.

Tu slobodu i to pravo nam niko nije poklonio i mi odlično znamo da zahvalnost za slobodu koju uživamo ne dugujemo nekim stranim vojskama ili državama, već svojim očevima, sinovima, braći, sunarodnicima i sugrađanima koji su željeli da generacijama koje dolaze ostave mir i život na sopstvenom ognjištu.  

Dužni smo da cijenimo tu žrtvu, da poštujemo stradale, da vodimo računa o njihovim porodicama i pamtimo sve one koji su bili na visini zadatka onda kada je bilo najteže.

Zbog njih, ali i zbog onih koji će tek doći, naša obaveza je da čuvamo Republiku Srpsku, da je gradimo i da je budućim generacijama predamo još razvijeniju i stabilniju nego što je danas.

29 godina nakon osnivanja, sa ponosom možemo reći da je Republika Srpska moderna, demokratska, politički i institucionalno stabilna zajednica u kojoj svi žive slobodno bez obzira na vjersku, nacionalnu ili bilo koju drugu pripadnost.

Poštovani građani Republike Srpske,

Kao i cijeli svijet, i mi se proteklih deset mjeseci borimo sa opasnim neprijateljem i rješavamo izazove i probleme koje je prouzrokovala pandemija.

Donijeli smo odgovarajuće mjere kako bi se spriječilo nekontrolisano širenje virusa korona, osposobili smo naš zdravstveni sektor da bi uspješnije zbrinjavao i liječio oboljele, intervenisali smo u privredu da bismo zaštitili radna mjesta, očuvali smo stabilnost budžeta i redovno izvršavali finansijske obaveze, ne smanjujući ni lična primanja, ni subvencije i podsticaje, niti socijalna davanja.

U ovako teškim vremenima to je bio ozbiljan poduhvat i za mnogo veće i snažnije nego što je Republika Srpska.

Iako znamo da ovo nije ni prvi, ni posljednji izazov s kojim se susrećemo, ne smijemo gubiti iz vida da ova pandemija i dalje svakodnevno odnosi ljudske živote i da  ozbiljno ugrožava, ne samo zdravstveni sistem i ekonomiju, već i način života na koji smo navikli.

Stoga je krajnje važno da svi mi u narednom periodu očuvamo disciplinu i odgovornost, kako bismo što lakše izašli na kraj sa ovom krizom.

Želim i ovom prilikom posebnu zahvalnost da iskažem prema našim zdravstvenim radnicima, koji ulažu nadljudske napore kako bi sačuvali svaki ljudski život i koji se od početka ove pandemije  nalaze na prvoj liniji fronta.

Poštovani građani,

Treba reći da smo, u godini koja je iza nas, obilježili i 25. godišnjicu Dejtonskog mirovnog sporazuma, koji je zaustavio tragične ratne sukobe, ali i definisao ustavnopravni poredak i unutrašnje uređenje BiH.

O Sporazumu, njegovim ostvarenim dostignućima, ali i propuštenim šansama i dalje mislimo različito u okviru BiH i izvan nje.  

Republika Srpska je u Dejtonski sporazum unijela svoj subjektivitet i sve neophodne elemente državnosti – teritoriju, stanovništvo i suverenu vlast u okviru svojih granica. Zauzvrat, dobili smo mir i međunarodnu verifikaciju Republike Srpske kao ravnopravnog entiteta u okviru BiH sa visokim stepenom autonomije. Ono što očekujemo i za šta se zalažemo jeste da se ova pravna, politička i istorijska činjenica u potpunosti poštuje i uvažava.

Nažalost, ova godišnjica nam je još jednom pokazala da ni 25 godina nakon uspostavljanja mira mnogi unutar i izvan BiH nisu odustali od netrpeljivosti ili  unitarizacije.

Umjesto poruka mira i suživota, dobili smo poruke mržnje prema Republici Srpskoj, koje su dodatno zatrovale ionako kontaminiranu situaciju u BiH, ali i ojačale našu želju da čuvamo Republiku Srpsku.

Suočeni smo sa brojnim apsurdima u BiH, pa tako oni koji se zalažu za dosljedno poštovanje Dejtonskog sporazuma redovno bivaju optuženi za antidejtonsko djelovanje. O vladavini prava najglasnije govore oni kojima Ustav BiH predstavlja mrtvo slovo na papiru, a o suživotu i toleranciji oni koji satanizuju svakoga ko se ne uklapa u njihove političke ambicije i ciljeve.

Bez obzira na destimulativno okruženje, mi imamo svoj put. On se zove stabilna, jaka i razvijena Republika Srpska. Zagledani smo u budućnost u kojoj ćemo jedni drugima u BiH i u našoj regiji biti partneri, a ne protivnici, i u kojoj će saradnja i međusobno razumijevanje zamijeniti svađe i konflikte. Ali, to ne zavisi samo od nas.

Ponosni smo na saradnju koju imamo sa Srbijom i koja je svakim danom sve jača, konkretnija i sadržajnija. Prirodno je što za naše ljude ta veza predstavlja sigurnost, garanciju opstanka i očuvanja identiteta. Osim toga, ona je prioritetno važna i za naš dalji privredni razvoj.  

Ali, mi smo otvoreni za saradnju i sa svim drugim zemljama u regionu i šire. Želimo da revitalizujemo i naše odnose sa Crnom Gorom, sa kojom dijelimo ne samo granicu, već i snažne istorijske, kulturne, duhovne, pa i lične i porodične veze.

Bolje razumijevanje, bolja privredna saradnja i infrastrukturna povezanost sa susjednom Hrvatskom i ostalim zemljama Evropske unije je takođe u interesu i Republike Srpske i BiH.   

Opredijeljeni smo i za aktivno učešće u procesu evropskih integracija, u okviru kojeg ćemo zadržati svoje nadležnosti i ustavnu poziciju, a istovremeno provoditi sve reforme koje su važne za naš ukupni razvoj, poštujući pravila koordinacije.

Naši prioriteti su i dalje jačanje strateške saradnje i prijateljskih veza sa Ruskom Federacijom, unapređenje tradicionalno dobrih odnosa sa Kinom, bolje razumijevanje i saradnja sa Sjedinjenim Američkim Državama, ali i svim drugim partnerima kako na istoku, tako i na zapadu, koji poštuju ustavnu poziciju Republike Srpske i žele graditi partnerske odnose.

Dragi građani Republike Srpske,

Uprkos svim izazovima i teškoćama, čvrsto vjerujem da će godina koja je pred nama biti uspješna. Tačno je da nijedna faza na našem razvojnom putu nije bila laka i jednostavna, ali je tačno i to da smo uvijek uspijevali da savladamo poteškoće – i političke i ekonomske prirode. Nismo uvijek napredovali  željenom dinamikom, ali smo se uvijek kretali, nikada nismo stajali i na to sam ponosna.

Ponosna sam i na čvrstu, neraskidivu vezu institucija i naših građana, koji dobro razumiju da je Republika Srpska jedina garancija za naš razvoj, prosperitet, ali i opstanak na ovom području.

Kao što je važno da građani vjeruju svojim institucijama, jednako je značajno da institucije i njihovi predstavnici nikada ne izgube kontakt sa svojim građanima i da u svakom trenutku mogu prepoznati njihove potrebe.

Iako smo dosta toga postigli, još je mnogo posla pred nama. Paralelno sa saniranjem negativnih efekata pandemije i očuvanja zdravstvenog sektora, ne smijemo odustati od naših infrastrukturnih i razvojnih projekata.

Moramo nastaviti da pružamo podršku našoj privredi, vodeći računa o radnicima koji su zbog smanjene privredne aktivnosti usljed pandemije ostali bez posla.

Briga o ugroženim kategorijama ostaje jedan od prioriteta naših institucija, kao i provođenje nacionalnog programa demografske obnove, briga o porodici i dalje jačanje institucionalnih veza sa našom dijasporom.

Kao što to nismo nikada činili, tako ni sada nećemo zatvarati oči pred izazovima, već ćemo, zajedno sa našim socijalnim partnerima, aktivno raditi na njihovom prevazilaženju.

Vjerujem u Republiku Srpsku, u slobodarsku ideju koja se nalazi u njenim temeljima, u njenu snagu koja proizilazi iz naše čvrste volje i ljubavi koju za nju gajimo, kao što vjerujem i u njenu mirnu, stabilnu i prosperitetnu budućnost.

Poštovani građani,

Čestitam vam Dan Republike, sa željom da svaki naredni 9. januar Republika Srpska dočeka bolja, uspješnija i razvijenija.

Živjela Republika Srpska!