Predsjednica Republike Srpske posjetila Kozarsku Dubicu i Kostajnicu nakon što su ove lokalne zajednice pretrpile oštećenja od zemljotresa

29/12/2020

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović i predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković posjetili su danas Kozarsku Dubicu i Kostajnicu nakon što su ove lokalne zajednice pretrpile oštećenja od zemljotresa koji je danas pogodio Petrinju u Hrvatskoj.
Predsjednica Republike Srpske izjavila je danas u Kozarskoj Dubici da je najvažnije da u Republici Srpskoj nije bilo žrtava od posljedica jakog zemljotresa koji je danas pogodio Hrvatsku.

Predsjednica Cvijanović je naglasila da je u Kozarskoj Dubici oštećen veliki broj javnih objekata, ali i privatnih domaćinstava, kuća i stanova.

“Ovdje smo da damo podršku lokalnim vlastima jer nas sad čeka sanacija sve ove štete, izmještanje određenih službi, organizovanje normalnog života uz pretpostavku da će se smiriti ovo što je zadesilo region”, rekla je predsjednica Cvijanović.

Predsjednica Republike je poručila da lokalne zajednice mogu da računaju na podršku republičkih institucija.

“Sve što bude neophodno da se organizuje život na normalan način, da se službe uspostave, da se pomogne ljudima koji su pretrpjeli štetu, biće urađeno kroz zajedničke aktivnosti republičkih i lokalnih vlasti”, izjavila je predsjednica Cvijanović.

Prema riječima predsjednice Republike Srpske, u ovakvim situacijama je neophodna mobilnost svih.

“Nije prvi put da nam se dešavaju nedaće i da to zahtijeva veliki aktivizam i veliku mobilnost svih nas koji radimo u institucijama i na republičkom i na lokalnom nivou”, naglasila je predsjednica Cvijanović i dodala da se zahvaljujući upravo toj mobilnosti uvijek obezbijede mogućnosti za sanaciju štete.

“Voljeli bismo da nam se ovakve stvari ne dešavaju i da nema izazova ove vrste, ali takav je život. Bitno je da imamo službe koje mogu da obave svoj dio posla, zbog naših građana i normalnog rada institucija. Nama je u interesu da institucije rade i na republičkom i na lokalnom nivou, da građanima bude dostupno sve ono što im je potrebno”, poručila je predsjednica Republike.

Predsjednica Cvijanović naglašava da je u ovakvim situacijama uvijek prioritet briga za čovjeka i za porodicu, te podsjetila da je tako bilo i tokom poplava 2014. godine, kada se prvo vodilo računa o ljudima, porodicama i tome na koji način ih vratiti u njihove domove.

Zajedno sa rukovodstvom opštine Kozarska Dubica, predsjednica Cvijanović i premijer Višković posjetili su zgradu opštine, Dom zdravlja i Centar za informisanje i kulturu.

Predsjednica Republike nakon obilaska Kozarske Dubice, obišla je Kostajnicu.

Predsjednica Cvijanović rekla je da je na javnim i privatnim objektima u ovoj opštini zabilježena veća materijalna šteta nakon zemljotresa koji se danas dogodio u Hrvatskoj i osjetio u široj regiji, te da će sutra biti održan sastanak na kojem će biti procijenjena situacija i utvrđene aktivnosti na sanaciji.

Predsjednica Cvijanović je navela da će predstavnici Republičke direkcije za obnovu i izgradnju i Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Srpske utvrditi sljedeće aktivnosti na učvršćivanju objekata, njihovoj sanaciji i pripremi za punu upotrebu.

“Dobro je što smo završili ovu školsku godinu, te da su obaviješteni djeca, roditelji i nastavno osoblje i da imamo vremena sada da saniramo objekte koji su oštećeni”, rekla je predsjednica Republike u Kostajnici.

Predsjednica Srpske je istakla da će republičke institucije intervenisati i kada je riječ o privatnim objektima, kao i o objektima u kojima su smještene javne institucije, kako bi se što prije ponovo stavile u funkciju.

Predsjednica Cvijanović je napomenula da slijedi zimski period, koji može da oteža planirane aktivnosti, ali da je dogovoreno hitno intervenisanje i stavljanje u mobilnost svih potrebnih resursa.

“Cilj je da zajedno republičke i lokalne vlasti riješe ovaj problem u najkraćem mogućem roku”, rekla je predsjednica Republike Srpske.