Predsjednica Republike Srpske posjetila Univerzitetski klinički centar Republike Srpske

09/12/2020

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović posjetila je danas u Banjaluci Univerzitetski klinički centar Republike Srpske.

Predsjednica Republike Srpske izjavila je da je Univerzitetski klinički centar primjer dobre prakse, angažmana, posvećenosti i dobre medicinske usluge, koja se pruža pacijentima iz cijele Republike.

Predsjednica Cvijanović je naglasila da se pokazala opravdanom odluka nadležnih institucija Srpske da planski razvija zdravstveni sektor, posebno vodeći računa o tome da u svakoj regiji postoji moderna savremena bolnica.

“Posebno je značajno sve ono što je preuzeto u cilju reorganizacije i prostora i službi UKC-a da bi se uhvatili u koštac sa izazovima pandemije, a da naši ostali pacijenti ne budu uskraćeni za potrebnu medicinsku pomoć”, rekla je predsjednica Republike.

Prema riječima predsjednice Srpske, institucije Republike Srpske pokušavaju na svaki mogući način da ojačaju mogućnosti i UKC-a i bolnica širom Republike Srpske, znajući koliki je pritisak sada na njima.

“Mislim da se uspješno nosimo sa svim ovim izazovima, ali i dalje moramo da vodimo računa, da shvatimo da je pritisak na zdravstveni sektor ogroman i da je naša lična odgovornost ključna za poboljšanje situacije i smanjenje tog pritiska”, navela je predsjednica Cvijanović.

Predsjednica Republike Srpske je izrazila zahvalnost rukovodstvu UKC-a i svim zdravstvenim radnicima, koji, kako je navela, predano rade na zbrinjavanju pacijenata vodeći računa o javnom zdravlju i o tome da svako dobije adekvatnu njegu.

“Svi naši zdravstveni radnici širom Republike Srpske zaslužuju svaku moguću pohvalu”, poručila je predsjednica Republike.

Predsjednica Srpske zahvalila je i UKC-u što je dio tradicionalne humanitarne akcije “S ljubavlju hrabrim srcima”, koja ove godine ima za cilj da obezbijedi sredstva za uspostavljanje prve banke humanog mlijeka u Republici Srpskoj, ali i cijeloj BiH.

“U Srbiji postoje tri takve banke, a u Hrvatskoj jedna. Mi smo se uputili ka tom cilju, znajući da je to ogroman izazov. Želimo da Banjaluka i Republika Srpska budu mjesto gdje ćemo moći omogućiti majčino mlijeko svim onim bebicama kojima je to neophodno. To je cilj i zdravstvenog sektora, koji želi prijevremeno rođenim bebama da pruži veću šansu da prevaziđu probleme s kojima se nose”, naglasila je predsjednica Republike Srpske.

Predsjednica Srpske je zahvalila i Udruženju roditelja prijevremeno rođene djece “Mrvice”, koji su inicirali uspostavljanje banke humanog mlijeka.