Predsjednica Republike Srpske prisustvovala potpisivanju zajedničke izjave o realizaciji Projekta HES “Gornja Drina”

13/11/2020

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović prisustvovala je danas u Banjoj Luci potpisivanju zajedničke izjave o realizaciji Projekta HES “Gornja Drina”.
Realizacijom ovog projekta predviđena je izgradnja tri hidrocentrale u gornjem slivu rijeke Drine – Buk Bijela, Foča i Paunci.
Predsjednica Republike Srpske rekla je da je od izuzetne važnosti što postoji političko razumijevanje Srpske i Srbije i dobra volja za realizaciju strateških projekata.

“Ovo je veliki dan za nas u Republici Srpskoj. Ako je saradnja Srpske i Srbije prethodnih godina bila sjajna, mogu reći da sada ulazimo u sasvim drugačiju dimenziju koja se ogleda u činjenici da pokrećemo tri velika strateška projekta”, rekla je predsjednica Cvijanović.

Predsjednica Republike je istakla da postoji opredijeljenost za nastavak saradnje i na nižem nivou, a odnosila bi se na projekte koji nisu strateški, ali su važni za razvoj lokalnih zajednica.

“Zahvalni smo premijerima Srpske i Srbije i predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću zato što je pokrenuta priča o velikim strateškim projektima.
Imaćemo novu dimenziju saradnje, jer ako imate auto-put koji povezuje Banjaluku i Beograd, plan izgradnje aerodroma u Trebinju i zajednički projekat izgrdanje Buk Bijele, onda to znači nešto sasvim novo, jer u budućosti želimo da idemo sigurnim korakom”, dodala je predsjednica Republike.

Prema riječima predsjednice Cvijanović, Republika Srpska se raduje svim uspjesima Srbije.

“Zagledani smo u postignuća u Srbiji i raduje nas dobra ekonomska situacija i politička stabilnost ove zemlje, uz sve ovo što zajedno uspijevamo da uradimo”, rekla je predsjednica Cvijanović.

Predsjednica Srpske je naglasila da je značajna i vizija razvoja Republike Srpske i Srbije, ali i svijest građana o realizaciji zajedničkih projekta.

“Godinama je Republika Srpska išla krupnim koracima razvoja, iako je bila pritisnuta političkim i ekonomskim izazovima. Svjesni smo svojih kapaciteta i važno je što imamo Srbiju koja je podrška našem daljem razvoju”, zaključila je predsjednica Cvijanović.

Zajedničku izjavu o realizaciji Projekta HES “Gornja Drina” potpisali su predsjednici vlada Republike Srpske i Republike Srbije Radovan Višković i Ana Brnabić, a potpisivanju zajedničke izjave, pored predsjednice Republike Srpske, prisustvovali su i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, ministri u Vladi Srpske i ambasador Srbije u BiH Aleksandar Đorđević.

Prije potpisivanja izjave o realizaciji Projekta HES “Gornja Drina” održan je sastanak delegacija Srpske i Srbije.