Predsjednica Republike Srpske, premijeri Republike Srpske i Srbije, srpski član Predsjedništva BiH i zamjenik gradonačelnika Banjaluke svečano otvorili tronamjenski objekat u banjalučkom naselju Petrićevac

13/11/2020

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović, premijeri Srpske i Srbije Radovan Višković i Ana Brnabić, srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik i zamjenik gradonačelnika Banjaluke Srđan Amidžić svečano su otvorili danas u banjalučkom naselju Petrićevac tronamjenski objekat, koji čine ambulanta, obdanište i mjesna zajednica.

Predsjednica Republike Srpske poručila je da je Republika Srpska razvijena, da republičke vlasti rade na njenom daljem razvijanju, a da je Banjaluka, kao ogledalo Srpske, veliko gradilište.

Predsjednica Cvijanović je poručila da institucije Srpske žele da ono što su zacrtale kao plan i realizuju.

“Iza nas je mnogo godina mukotrpnog rada, ne samo u smislu pravljenja boljeg ambijenta za život, nego i odolijevanja raznim političkim pritiscima. Došlo je vrijeme, prije par godina, kada možemo da se u potpunosti oslonimo na Srbiju i sve ono što radimo bilježimo kao zajednički rezultat i uspjeh”, rekla je predsjednica Republike.

Predsjednica Republike Srpske je naglasila da je ponosna na ono što je Srpska danas, jer je Srpska najvažnija kao mjesto u kojem žive i rade njeni građani, a koju predstavnici Republike Srpske žele napraviti kao dobro mjesto za buduće generacije.

Predsjednica Srpske je zahvalila Srbiji na pomoći u realizaciji velikih projekata proteklih godina, ali i onih projekata koji su od značaja za lokalne zajednice.

“Nekada su važniji zbog toga što nose ime `Srbija` i što dolaze iz Srbije, nego zato što je riječ o nekom finansijskom iznosu i to poštujemo i cijenimo i zahvalni smo na tome”, rekla je predsjednica Republike.

Predsjednica Republike Srpske je zahvalila i gradonačelniku Banjaluke Igoru Radojičiću i njegovom timu što su znali definisati bitne projekte za grad, koje su delegirali prema institucijama Srpske, a potom su ti projekti prepoznati kao značajni i od zvaničnika Srbije.

“Banjaluku razvijamo od mjesne zajednice do mjesne zajednice. Radi se predano i dobro je znati da lokalna vlast to zajedno radi sa republičkom vlasti, a ova opet zajedno sa Srbijom. Ovi objekti ovdje su velika stvar, važno je da imamo ambulantu, posebno vrtić, ali i mjesnu zajednicu, da imamo mjesto koje predstavlja jezgro mnogih aktivnosti”, rekla je predsjednica Republike.

Predsjednica Republike Srpske je dodala da je republičkoj vlasti podjednako važna svaka opština i grad u Srpskoj, jer žele da cijela Republika korača ponosno naprijed.

“Srbija će uvijek stajati uz Republiku Srpsku i to je ono što nama daje snagu, ali je i obaveza da se razvijamo i stižemo dobre rezultate. Volimo kada je Srbija prva bilo u sportu ili ekonomiji. Srbija je najozbiljnija zemlja u našem regionu, ozbiljna država i naravno da želimo da idemo u korak sa svim dostignućima u Srbiji”, istakla je predsjednica Srpske.

Predsjednica Republike Srpske je naglasila da nekada više od onoga što su institucionalne veze znači imati ljude koji znaju te veze pretvoriti u opšte dobro, a što znači opšte dobro i za Srpsku i za Srbiju. 

Predsjednica Republike je rekla da ono što je obećano i izvršeno, te još jednom istakla da je Srpska ponosna što je upravo ovdje prva posjeta premijera Srbije Ane Brnabić nakon reizbora na ovu funkciju.

“Doći ovdje jedanaesti put, a biti predsjednik Vlade, nije mala stvar. Prema tome, mi smo destinacija koja je najomiljenija, najdraža i prioritetna i moramo biti na to ponosni. Zahvalna sam i na prijateljstvu i odgovornosti koje pokazuje i predsjednik Vučić”, rekla je predsjednica Republike.

Predsjednica Republike Srpske je ponovila da je velika stvar prijateljstvo koje zvaničnici Srpske i Srbije imaju, te da je to obostrano bogatstvo dvije republike, te najavila još mnogo zajedničkih projekata u budućnosti.

“Živjela Srbija, živjela Republika Srpske”, poručila je predsjednica Cvijanović.