Predsjednica Republike Srpske razgovarala sa šefom Delegacije Evropske Unije u BiH i specijalnim predstavnikom EU u BiH

03/11/2020

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović razgovarala je danas u svom kabinetu sa šefom Delegacije Evropske unije u BiH i specijalnim predstavnikom EU u BiH Johanom Satlerom (Johann Sattler).

Na sastanku je bilo riječi o aktuelnoj političkoj i ekonomskoj situaciji u Republici Srpskoj i BiH, evropskim integracijama, te o predstojećim lokalnim izborima u BiH.

Predsjednica Cvijanović i ambasador Satler razmijenili su mišljenje i u vezi sa ispunjavanjem 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije, koji su, kako su istakli, neophodni za sticanje kandidatskog statusa za članstvo u ovoj organizaciji.

Na sastanku je razgovarano i o aktuelnoj situaciji u vezi sa krizom izazvanom širenjem virusa korona, te mjerama koje institucije Republike Srpske preduzimaju u borbi protiv epidemije.

Ovom prilikom, predsjednica Cvijanović još jednom se zahvalila ambasadoru Satleru na pomoći koju je EU uputila za potrebe zdravstvenog sistema Republike Srpske.

Tokom sastanka razmijenjena su i mišljenja o bezbjednosnim izazovima u regionu i svijetu, u kontekstu nedavnih terorističkih napada u Francuskoj i Austriji, pri čemu je zajednički ocijenjeno da terorizam predstavlja globalnu prijetnju koja zahtijeva ozbiljan pristup i sveobuhvatan angažman svih progresivnih domaćih i međunarodnih snaga.