Predsjednica Republike Srpske održala sastanak sa zvaničnicima Republike Srpske, predstavnicima zdravstvenog sektora, nadležnih institucija i predstavnicima lokalnih zajednica povodom složene epidemiološke situacije u Republici Srpskoj

28/10/2020

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović održala je danas u Banjoj Luci sastanak sa zvaničnicima Republike Srpske, predstavnicima zdravstvenog sektora, nadležnih institucija i predstavnicima lokalnih zajednica povodom složene epidemiološke situacije u Republici Srpskoj.

Predsjednica Republike Srpske poručila je da su republičke institucije tokom krize uzrokovane virusom korona bile efikasne, te da će nastaviti da sprovode svoje aktivnosti s ciljem da Srpska bude što bolja i efikasnija u borbi sa ovim problemom i saniranju njegovih posljedica.

“Vjerujem u ono što radi Republika, jer nismo jedini suočeni sa ovom krizom. Svi su suočeni i niko nije našao neko bolje rješenje od onog što radimo u Srpskoj”, rekla je predsjednica Cvijanović.

Predsjednica Cvijanović je istakla da će ova kriza trajati još neko vrijeme, ali da je danas od predstavnika različitih institucija čula da su spremni da rade i uhvate se u koštac sa svim problemima.

Predsjednica Republike je ponovila da rješenja, poput pronalaska lijeka za virus, i dalje, nažalost, nema, zbog čega ostaje apel stanovništvu da se pridržava svih propisanih mjera u smislu zaštite zdravstvenog sektora i privrede.

Predsjednica Cvijanović je rekla da su i najnovije mjere Srpske u vezi sa virusom usmjerene na saniranje postojećih problema, ali i ka predupređivanju potencijalnih opasnosti.

“One se ne razlikuju od mjera koje se provode širom svijeta i mi smo svjesni činjenice da nije moguće ponovo zaključati društvo i obustaviti sve aktivnosti. Dakle, moramo naći potreban balans između onog što je propisana mjera i cilj koji se želi postići”, rekla je predsjednica Cvijanović i dodala da bez očuvanja zdravlja i ekonomije nema života, ali ni društva i zajednice.

Predsjednica Srpske je rekla da je skraćenje radnog vremena u ugostiteljstvu u Srpskoj minimalno u odnosu i na ono što se dešava u okruženju.

“To su male intervencije, jer imate zemlje gdje je potpuno obustavljen rad takvih objekata koji će trajati sedmicama i više”, podsjetila je predsjednica Cvijanović.

Predsjednica Cvijanović je rekla da je mjera obustave nastave u školama privremena, te da je uvedena zbog širenja virusa u zajednici, što je pogodilo mnoge porodice.

“Znamo da postoje uslovi da u narednom periodu izbalansiramo ovaj pristup i da nastava što više i kad god je to moguće bude redovna i u školama. Međutim, bitno je da uvijek imamo rezervnu varijantu, a to je brzi prelazak na kombinovani način nastave ili samo na onlajn nastavu”, rekla je predsjednica Cvijanović i dodala da se od narednog ponedjeljka u Srpskoj vraća redovna nastava u skladu sa odlukom Republičkog štaba za vanredne situacije.

Predsjednica Republike je navela da je u borbi sa virusom i dalje potrebna tijesna saradnja republičkih i lokalnih vlasti, ali i sa prijateljima širom svijeta.

Predsjednica Srpske je ponovila da se mora voditi računa o tome da su radnici u zdravstvenom sektoru pod posebnim pritiskom.

Predsjednica Cvijanović je navela da su u borbi sa virusom moguće greške, ali da one moraju biti izuzetak, a ne pravilo.

“Moramo voditi računa da svaka naša greška, ako je učestala ili ako je ne daj Bože namjerna, može proizvesti velike posljedice”, navela je predsjednica Republike Srpske.

Sastanku su, pored predsjednice Cvijanović, prisustvovali predsjednik Vlade Radovan Višković, srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, ministri u Vladi Srpske, direktor Policije Republike Srpske Siniša Kostrešević, direktor Instituta za javno zdravstvo Branislav Zeljković, direktor Inspektorata Dragutin Škrebić i direktor Civilne zaštite Milan Novitović.

Sastanku su prisustvovali i gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić, gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić, gradonačelnik Doboja Boris Jerinić, gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić, gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković, gradonačelnik Zvornika Zoran Stevanović, gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Vuković, gradonačelnik Gradiške Zoran Adžić, predsjednik Saveza opština i gradova Ljubiša Ćosić, direktori i predstavnici UKC-a Republike Srpske i bolnica u Srpskoj, Fonda zdravstvenog osiguranja, medicinskih fakulteta i drugi.