Predsjednica Republike Srpske razgovarala sa ambasadorom Republike Turske u BiH

13/10/2020

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović  razgovarala je danas u svom kabinetu sa ambasadorom Republike Turske u BiH Haldunom Kočom.

Na sastanku, kojem je prisustvovao i novoimenovani generalni konzul Republike Turske u Banjaluci Oguz Kilič, razgovarano je o aktuelnoj privrednoj i ekonomskoj situaciji u Republici Srpskoj i BiH, te unapređenju saradnje Turske i Srpske od obostranog interesa.

Sagovornici su ocijenili da je otvaranje Generalnog konzulata Turske u Banjaluci važan korak za dalje unapređenje i jačanje saradnje i stvaranje novih prilika za ulaganje, prije svega u oblast poljoprivrede, stočarstva, zdravstva, energetike, rudarstva i turizma.

U tom kontekstu, predsjednica Cvijanović izrazila je punu podršku budućem diplomatskom radu Generalnog konzulata Turske u Banjaluci, te istakla da je Republika Srpska otvorena za sve strane ulagače i povoljna destinacija za poslovanje.

Predsjednica Republike ovom prilikom pozvala je investitore iz Turske da ulažu u Srpsku, te u tom smislu istakla značaj izgradnje autoputa Beograd – Sarajevo za podsticaj privrednom razvoju i regionalnom povezivanju.

Sagovornici su razmijenili mišljenje i o situaciji u vezi sa pandemijom korona virusa.