Predsjednica Republike Srpske posjetila Akademiju likovnih umjetnosti i Fakultet za proizvodnju i menadžment

12/10/2020

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović posjetila je danas u Trebinju Akademiju likovnih umjetnosti i Fakultet za proizvodnju i menadžment.

Predsjednica Republike Srpske pohvalila je način organizovanja Fakulteta za proizvodnju i menadžment i Akademije likovnih umjetnosti i istakla da raduje činjenica da, osim dobre saradnje sa resornim ministarstvom, dobro sarađuju i sa lokalnim institucijama.

Predsjednica Cvijanović je naglasila da su ovo ustanove sa dugom tradicijom, te da su s pravom dobile najveće priznanje lokalne vlasti, s obzirom na značaj za razvoj lokalne zajednice.

Predsjednica Republike je rekla da je važno da ovdje univerzitetska zajednica živi na ovaj način, te dodala da to daje dodatnu dinamičnost naporima grada da se razvija turistički, privredno i na svaki drugi način.

“Posebno me raduje ta saradnja koja postoji sa lokalnim vlastima i činjenica da su lokalne vlasti koncipirale različite vidove podrške za sve kategorije društva, pa tako i za svoje studente ovdje, pokazujući tako posebnu brigu”, istakla je predsjednica Cvijanović.

Predsjednica Srpske je naglasila da Republika Srpska vodi računa i pomaže da se, tamo gdje postoje kapaciteti i mogućnosti, osniva fakultet, te istakla da je obrazovanje i školovanje ljudi ključ za dalji razvoj.

“Svaka lokalna sredina koja o tome vodi računa ima i perspektivu, a Republika i republičke institucije su tu da pomognu. Svaka dobra inicijativa koja dođe iz Trebinja i iz bilo kojeg drugog našeg grada ili opštine imaće punu podršku republičkih institucija”, poručila je predsjednica Cvijanović.

Predsjednica Republike Srpske je istakla da raduje i činjenica da ovdje postoje planovi za budućnost, da se gleda dugoročno, budući da je to važno za svaku lokalnu sredinu.

“Želim da ono što se dešava u Trebinju bude podsticajno za neke naše, reći ću, uspavane sredine, da ponešto od toga nauče. Raduje me što sam imala priliku vidjeti tokom prethodnih godina da su neke inicijative koje su ovdje pokrenute i kreirane kao programi podrške različitim kategorijama stanovništva bukvalno preslikale neke druge lokalne zajednice u Republici Srpskoj”, istakla je predsjednica Cvijanović.

Predsjednica Republike je ponovila da je za razvoj neophodno školovanje ljudi, kao i adekvatan obrazovni proces i kada je riječ o osnovnim i srednjim školama, predškolskom vaspitanju.

“U toj funkciji razvoja je i visoko obrazovanje”, rekla je predsjednica Cvijanović.

Dekan Akademije likovnih umjetnosti u Trebinju Veselin Brković poklonio je predsjednici Republike Srpske Željki Cvijanović repliku naslovne strane knjige Služabnik goraždanski, koja je štmapana u Goraždu 1519. godine.