Predsjednica Republike Srpske prisustvovala obilježavanju 76. godišnjice misije „Halijard“

03/10/2020

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović prisustvovala je danas obilježavanju 76. godišnjice misije „Halijard“.

Predsjednica Republike istakla je da je selo Boljanić na Ozrenu mjesto na kojem su prije 76 godina ispisivane najljepše stranice srpsko-američkih odnosa.

“Želim da sa ovog mjesta pošaljemo snažnu poruku mira i još jednom ukažemo na potrebu stvaranja stabilnog okruženja u kojem ćemo konflikte i razmirice trajno zamijeniti saradnjom i boljim razumijevanjem. Duboko smo svjesni činjenice da samo miran i stabilan region može da omogući ekonomski razvoj, napredak svih zemalja pojedinačno, a time i bolju i izvjesniju budućnost za generacije koje dolaze”, istakla je predsjednica Cvijanović.

Predsjednica Republike je naglasila da se herojstvo i zajedničke istorijske pobjede ne smiju zaboravljati, već treba da budu podstrek za bolju saradnju u budućnosti.

Predsjednica Cvijanović je dodala da je zadovoljstvo danas biti u Boljaniću, na Ozrenu, da bi zajedno obilježili 76 godina od jedne od najvećih akcija spasavanja savezničkih pilota iza neprijateljskih linija tokom Drugog svjetskog rata.

“Ovim odajemo i priznanje antifašistima i hrabrom narodu Ozrena, ali i svima onima koji su dijelili zajedničke vrijednosti i uzvišene ideale u borbi protiv ideologija zla koje su prijetile cijelom čovječanstvu”, rekla je predsjednica Srpske i istakla da je ponosna što se ovaj događaj organizuje i u Republici Srpskoj, par dana nakon što je obilježen u Srbiji, jer je riječ o značajnoj akciji koja je organizovana sa obje strane Drine.

Predsjednica Cvijanović je podsjetila da je misija “Halijard”, poznata i kao operacija “Vazdušni most”, trajala od maja 1944. do februara 1945. godine na teritoriji okupirane Kraljevine Jugoslavije.

Predsjednica Republike je naglasila da je operaciju izveo 15. vazduhoplovni korpus američke vojske u saradnji sa Jugoslovenskom vojskom u otadžbini, ali i civilnim stanovništvom, srpskim seljacima, bez čijeg učešća i pomoći ne bi bilo moguće realizovati ovako složenu spasilačku akciju.

“I upravo o doprinosu lokalnog stanovništva najbolje govore riječi jednog od pilota evakuisanih iz Boljanića Marvina Stolofa, koji je rekao: ‘Sve vrijeme dok smo čekali na evakuaciju, kretali smo se slobodno po okolini i razgovarali sa seljacima koji su se vrlo ljubazno odnosili prema nama. Taj dio se zove Bosna, ali u tom cijelom kraju živi isti narod koji živi i u Srbiji. Bili su vrlo gostoprimljivi, nudili su nas svim što imaju, neprestano nas pitajući da li smo gladni. Bilo nam je pomalo i neprijatno… Što se mene tiče, mogu reći da im dugujem život. Još jednom im hvala za sve'”, navela je predsjednica Cvijanović.

Predsjednica Republike je podsjetila da je na mjestu na kojem se danas obilježava 76 godina od ove značajne akcije u jesen 1944. godine izgrađen improvizovani aerodrom sa koga je krajem te i početkom naredne godine, u tri navrata, evakuisano oko 60 savezničkih pilota, uključujući i šefa američke vojne misije, pukovnika Roberta Mekdauela.

Predsjednica Srpske je istakla da je aerodrom izgrađen i osposobljen za samo desetak dana, a sveopšti napori srpskog stanovništva, vojnika i civila, koji su učestvovali u spasilačkoj misiji, svjedoče o velikoj požrtvovanosti, ali i organskom protivljenju srpskog naroda ideologijama zla iz Drugog svjetskog rata, kao i ogromnoj želji da se doprinese konačnoj pobjedi.

Predsjednica Cvijanović je naglasila da svjedoče i o čvrstom istorijskom savezništvu slobodarskih naroda koji su izbavili čovječanstvo od zla, a obnova tih vrijednosti može biti utemeljena upravo na sjećanju o zajedničkim podvizima, kakav je nesumnjivo bila i misija “Halijard”.

Predsjednica Srpske je navela da ovo mjesto od sada, pa ubuduće, treba da bude “mjesto našeg okupljanja, ne samo kao simbol našeg savezništva iz prošlosti, već kao i trajna zahvalnost hrabrim ljudima Ozrena koji su uvijek znali šta znači sloboda i koji su se za nju uvijek nesebično borili”.

“Neka ovo bude podstrek da razmišljamo na drugačiji način i neka istorija ne bude tijesna za istinu, istinite događaje i istinita savezništva i neka nas poštede falsifikovanja istorije”, poručila je predsjednica Republike Srpske.