Predsjednica Republike Srpske otvorila Centar za naučno istraživanje i ekologiju na Tjentištu

04/09/2020

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović danas je zajedno sa šefom Delegacije EU u BiH Johanom Satlerom i direktorom Nacionalnog parka “Sutjeska” Dejanom Pavlovićem otvorila Centar za naučno istraživanje i ekologiju u ovom nacionalnom parku na Tjentištu.

Zahvalivši EU za pomoć u realizaciji ovog projekta, predsjednica Cvijanović je istakla da svi projekti prekogranične saradnje, uključujući i ovaj projekat podrške očuvanju prirodnog nasljeđa, donose veliku korist ne samo Republici Srpskoj nego i svim lokalnim zajednicima uključenim u mrežu prekogranične saradnje.

Predsjednica Republike Srpske je apostrofirala značaj intenzivnog razvoja NP “Sutjeska” koji, osim što pruža šansu za naučno-istraživački rad i otvaranje novih radnih mjesta u kompleksu ovog parka, posebne mogućnosti za druženje i zabavu pruža mladim ljudima, prvenstveno kroz međunarodno poznati muzički festival “OK fest”.

“Izražavam veliko zadovoljstvo što smo danas u prilici da otvorimo ovaj centar koji će služiti nauci, istraživanju i ekologiji, dakle svemu što je važno za budućnost i za sve ostalo što se tako sjajno uklopilo u ovu divnu prirodnu blagodet”, rekla je predsjednica Cvijanović.

Prema riječima predsjednice Republike, na ovom mjestu sada postoje idealni uslovi i za rad i za smještaj istraživača i naučnika, što je omogućeno realizacijom ovog prekograničnog projekta i povezanošću ključnih institucija, kako Republike Srpske i Srbije, tako i uključenošću EU.

Predsjednica Srpske je naglasila da je NP “Sutjeska” otvoren za sve ljude dobre volje, i turiste, i naučnike i mlade, koji će svojim dolaskom i angažmanom sigurno unaprijediti razvoj Foče, kao lokalne zajednice.

Predsjednica Republike Srpske je podsjetila da je Vlada Srpske uložila mnogo sredstava i napora da revitalizuje NP “Sutjeska”, da sanira objekte i pokrene mnoga kulturno-sportska dešavanja.