Održan sastanak Glavnog koordinacionog tima

21/08/2020

Glavni koordinacioni tim, koji čine predsjednica  Republike Srpske Željka Cvijanović, predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković,  srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija, ministar zdravlja i socijalne  zaštite Republike Srpske Alen Šeranić i ministarka finansija Republike Srpske Zora Vidović, održao je danas sastanak u Palati Republike.

Predsjednica Republike Srpske je nakon sastanka izjavila da je budžet Srpske likvidan i redovno izvršava svoje obaveze, te da nema promjene prioriteta ni kad je riječ o zacrtanim infrastrukturnim projektima, među kojima su izgradnja auto-puta i hidroelektrane Buk Bijela, koje se rade u aranžmanu sa Srbijom.

Predsjednica Cvijanović je naglasila da Republika Srpska priprema budžet za narednu godinu.

Prema riječima predsjednice Cvijanović, pandemija virusa korona privredu u Srpskoj dovela je u tešku situaciju i poseljice će se dugo osjećati.

Predsjednica Republike kaže da je prisutna briga i o epidemiološkoj situaciji u Republici Srpskoj.

“Kad je riječ o epidemiološkoj situaciji, stanje nije dobro, ali naš zdravstveni sektor je dobro opremljen i može da se uhvati u koštac sa ovim što se dešava”, rekla je predsjednica Cvijanović i zahvalila zdravstvenim radnicima na kojima je najveći teret.

Predsjednica Srpske je pozvala građane da se pridržavaju propisanih mjera.

“Kada je riječ o pomoći privredi, Vlada Srpske je pribjegavala određenim mjerama. Vlada vodi računa o korisnicima budžeta i poznato je da su uplaćeni porezi, doprinosi i minimalna plata realnom sektoru. Nastavljena je praksa pomaganja najugroženijim sektorima gdje se ne može očekivati brzi oporavak”, navela je predsjednica Cvijanović.

Predsjednica Republike je podsjetila da se neće ići na smanjivanje plata u javnom sektoru, jer je potrebno očuvati nivo potrošnje.

“Naše opredjeljenje jeste da očuvamo postojeći nivo plata, a da različitim intervencijama i posredstvovanjem fondova pomognemo očuvanju lokalnih zajednica i privrede. Ono što će se dešavati u Srpskoj biće kao i u ostalim zemljama”, rekla je predsjednica Cvijanović.

Govoreći o 250 miliona evra koji se očekuju od EU za saniranje posljedica epidemije virusa korona, predsjednica Republike je navela da je plasirana netačna teza da proces čeka zbog Republike Srpske.

“Očekujemo od EU da se vratimo onoj temi i da sredstva budu operativna do kraja godine”, poručila je predsjednica Cvijanović.

Prema riječima predsjednice Srpske, dugo se o navedenim sredstvima čekalo na mišljenje iz Federacije BiH.

“Vodili smo razgovore i sa određenim međunarodnim finansijskim institucijama, kao što su Svjetska banka i Međunarodni monetarni fond. I tu očekujemo da stvari koje su definisane prije nekoliko mjeseci budu realizovane”, rekla je predsjednica Republike Srpske.