Predsjednica Republike Srpske posjetila Opštinu Stanari

14/07/2020

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović posjetila je danas Opštinu Stanari.

Predsjednica Republike Srpske poručila je da su Stanari primjer uspješne lokalne zajednice i najavila dalju podršku za realizaciju njihovih strateških projekata.

“Ponosna sam šta smo sve uspjeli da uradimo u nešto više od pet godina i srećna što sam bila na čelu Vlade kada smo donosili odluke o tome da se formira ova opština”, izjavila je predsjednica Cvijanović.

Predsjednica Republike je navela da se, nakon formiranja ove najmlađe lokalne zajednice u Srpskoj, krenulo sa mnogo problema, što je uključivalo razdruživanje sa gradom Doboj i osnivanje službi, ali danas Stanari djeluju kao lijepo uređena mala lokalna zajednica koja ima velike koristi od toga što se nalazi u blizini auto-puta.

“Ogroman doprinos razvoju daje i veliki privredni subjekt Rudnik i Termoelektrana `Stanari` koji zapošljava značajan broj ljudi, više od 800 radnika”, izjavila je predsjednica Cvijanović tokom posjete industrijskoj zoni Dragalovci u Stanarima.

Predsjednica Srpske je istakla da podržava inicijativu lokalne zajednice – načelnika Dušana Panića, poslanika u Narodnoj skupštini Srpske Gorana Jerinića, odbornika i svih koji su doprinijeli da se pravljenjem ovakvih poslovnih zona proširuje kapacitet za novo zapošljavanje i investitore.

“Ovo je vrijeme pandemije i sada ne možete govoriti o rokovima, ali mi znamo da su aktivnosti započete. Raduje me da opština neće stati nego će se pripremiti za vrijeme koje dolazi poslije pandemije. Svakako ovo će biti privlačno za one koji budu htjeli organizovati svoje poslovne aktivnosti”, izjavila je predsjednica Cvijanović.

Predsjednica Republike je istakla da je u infrastrukturnom smislu u Stanarima dosta toga urađeno, te da je ponosna na ono što radi lokalna vlast koja nudi široku lepezu različitih davanja, vodići računa o tome šta su podsticaji za poljoprivrednike, stipendije za učenike i studente, uređenje ukupnog komunalnog života.

“Nastaviće se saradnja sa republičkim vlastima. Opština je uživala veliku podršku republičkih vlasti i to će sigurno ostati tako i u narednom periodu”, izjavila je predsjednica Cvijanović.

Predsjednica Srpske je poručila da za razvoj jedne opštine nije dovoljno samo da Republika vodi računa o određenim poslovima, nego i lokalna vlast mora biti spremna da iskorači, definiše dobre projekte i da može zajedno da ih realizuje sa republičkimi vlastima.

Predsjednica Republike Srpske je poručila da će pomoći da se strateška pitanja koja se u Stanarima, između ostalog, odnose na lokalni vodovod, kanalizaciju i slično uvrste u okvir nove faze velikog projekta Vlade, s obzirom na to da je prva faza već realizovana za oko 35 lokalnih zajednica na prostoru Srpske.

Predsjednica Republike je naglasila da je strateško pitanje završetak i sve aktivnosti za regionalni put /R474/ prema Vitkovcima jer to otvara Opštinu u privrednom i poslovnom smislu, ali i s aspekta normalne komunikacije i putovanja.

Istakavši da očekuje da će to sve rezultirati dodatnim razvojem Stanara, predsjednica Cvijanović je navela da je formiranje ove opštine bio dobar potez.

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović je prije posjete industrijskoj zoni bila u radnoj posjeti opštinskoj upravi, a nakon tog je posjetila gradilište na regionalnom putu u Vitkovcima.