Predsjednica Republike Srpske prisustvovala obilježavanju 78 godina od Bitke na Kozari

04/07/2020

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović prisustvovala je danas, na Mrakovici, obilježavanju 78 godina od Bitke na Kozari.

Predsjednica Republike Srpske izjavila je da Srpska kao društvo funkcioniše na tekovinama svega onoga što je dala Kozara, ali i mnoga druga mjesta širom Republike.

Predsjednica Cvijanović je navela da se obilježavanje na Kozari danas odvija u nešto drugačijim okolnostima nego prethodnih godina, ali da su se uprkos svemu okupili danas na ovom mjestu da bi iskazali poštovanje prema slobodarskom narodu Kozare.

Predsjednica Republike je istakla da se na ovaj način iskazuje poštovanje i prema naporima i svemu što je uloženo u vrijeme NOB-a, ali i prema borcima i stanovništvu.

“Stanovništvo je podnijelo težak teret i pokazalo zapravo na koji način se i dostigne i na koji način se brani sloboda. Republika Srpska baštini vrijednosti svega onoga što nosi Kozara i mnoga druga naša mjesta, koja su pokazala svoje dobro lice i uvijek bila na pravoj strani istorije. Prema tome naša zahvalnost, kao institucije, mora biti vječna”, rekla je predsjednica Cvijanović na Kozari.

Predsjednica Srpske je dodala da takav mora da bude odnos institucija prema ovim događajima, cijeneći ono što je dato za slobodu, ali cijeneći danas da Srpska kao društvo funkcioniše na tekovinama svega onoga što je dala Kozara i mnoga druga mjesta širom Republike.

“Stradalništvo koje je vezano za ovaj kraj svakako izaziva duboko poštovanje, ali i neke druge stvari, a to znači opomenu da moramo graditi svoju budućnost, poštovati svoju prošlost i na njoj zasnivati našu budućnost”, rekla je predsjednica Cvijanović.

Prema riječima predsjednice Republike , na svim tim tekovinama i vrijednostima uvijek treba jačati institucije Republike Srpske zato što su one garancija jake Srpske.

“Naša je obaveza da gradimo i dodatno jačamo Republiku Srpsku i da svaki put na svim ovim mjestima moramo toga biti i dodatno svjesni”, rekla je predsjednica Cvijanović.

Predsjednica Republike Srpske prethodno je prisustovala služenju parastosa i polaganju vijenaca na Centralnom spomen-obilježju u okviru obilježavanja 78 godina od Bitke na Kozari.