Predsjednica Republike Srpske razgovarala sa predsjednicima političkih partija i šefovima klubova političkih partija zastupljenih u Predstavničkom domu i Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH

03/07/2020

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović razgovarala je danas u Banjaluci sa predsjednicima političkih partija i šefovima klubova političkih partija zastupljenih u Predstavničkom domu i Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Sastanak je bio posvećen lokalnim izborima u Srebrenici i aktivnostima u vezi sa održavanjem izbora u Mostaru.

Predsjednica Republike Srpske izjavila je da će političke partije iz Republike Srpske zajednički nastupiti na izborima u Srebrenici i Mostaru.

Predsjednica Cvijanović je navela da je zajednička procjena učesnika sastanka da u Srebrenici kao jednom od strateški važnih mjesta, treba da postoji zajednički nastup na izborima.

“Donijeli smo jasne stavove, kao što smo to imali i u prethodnom periodu. U narednih pet do sedam dana treba da se obave razgovori na lokalnom nivou i ti će razgovori imati podršku svih ovih političkih partija, nakon čega možemo da krenemo u promociju zajedničke kandidature”, rekla je predsjednica Republike.

Predsjednica Republike Srpske je navela da ovo predstavlja svojevrstan poziv političkim partijama u Srpskoj da u narednih nekoliko dana sjednu i da se postigne odgovorajući dogovor koji će biti pozdravljen od rukovodstva političkih partija.

Što se tiče Mostara, predsjednica Cvijanović je naglasila da je tu situacija nešto drugačija, s obzirom na to da su u toku određene pripremne aktivnosti koje se tiču održavanja izbora prvi put nakon mnogo godina.

“Izrazili smo apsolutno nezadovoljstvo položajem srpske zajednice u Mostaru, ali i potrebu da se pod hitno riješi pitanje konstitutivnosti, stvarne, praktične i političke konstitutivnosti srpskog naroda u pojedinim kantonima i generalno u Federaciji BiH”, istakla je predsjednica Cvijanović.

Predsjednica Srpske je dodala da će u kontekstu predstojećih aktivnosti, srpskim klubovima biti prepušteno da obave dodatne konsultacije za donošenje Izbornog zakona.

“Tu je maglovita situacija kada je u pitanju budućnost i šta to treba da uživa srpska zajednica. Ono što je važno jeste da kakvo god da bude rješenje i ishod ovih zakonodavnih aktivnosti koje su pred nama, posebno je važan naš zaključak na današnjem sastanku da mi želimo i ići ćemo sa zajedničkim nastupom i kad je u pitanju grad Mostar”, rekla je predsjednica Cvijanović.

Predsjednica Republike je poručila Srbima koji žive u Mostaru da znaju da uživaju podršku Republike Srpske, da su političke partije ovdje složne, da razumiju njihovu poziciju i da će na svaki mogući način, zakonodavnim i političkim sredstvima, nastojati da obezbijede njihovu bolju poziciju.

“Želimo da Srbi u Mostaru budu dio traženja rješenja i funkcionisanja rješenja koje će biti postignuto i da ta pozicija mora biti ojačana”, naglasila je predsjednica Cvijanović.