Predsjednica Republike Srpske, srpski član Predsjedništva BiH i predsjednik Vlade Republike Srpske razgovarali sa ministrom inostranih poslova Ruske Federacije

18/06/2020

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović, srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik i predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković razgovarali su večeras u Beogradu sa ministrom inostranih poslova Ruske Federacije Sergejom Lavrovim.

Predsjednica Republike Srpske izjavila je nakon sastanka da očekuje jačanje ekonomske saradnje Srpske i Ruske Federacije.

“Za Republiku Srpsku je izuzetno važno da ima jakog sagovornika kakav je Ruska Federacija. Želimo da imamo više investicija, da budemo i komunikacijski bolje povezani”, rekla je predsjednica Cvijanović.

Predsjednica Republike je navela da se u oblastima kulture i obrazovanja već realizuje mnogo toga, te da postoje mnogi zajednički projekti, ističući da je posebno ponosna na izgradnju Srpsko – ruskog pravoslavnog centra u Banjaluci, o čemu je razgovarano na sastanku.

“Ministar Lavrov nas je obavijestio da u tome učestvuju i predstavnici ruskog biznisa, ali i institucija, i daju doprinos izgradnji tog centra, koji će nas i duhovno vezati”, naglasila je predsjednica Cvijanović.

Predsjednica Republike Srpske je dodala da je večerašnji razgovor bio dobra prilika da se iskaže zahvalnost predstavnicima Ruske Federacije koji su dosljedno branili pozicije Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Predsjednica Srpske je zahvalnost Rusiji izrazila i za njihove stavove u okviru Savjeta bezbjednosti UN, ističući da je istorijski važno za cijeli srpski narod bilo rusko blokiranje u Savjetu bezbjednosti rezolucije o genocidu u Srebrenici.

“Za Republiku Srpsku je posebno važno da razgovaramo sa nekim ko je diplomata svjetskog formata, kojem ne morate objašnjavati kako stvari stoje, jer to on odlično zna, i što, u krajnjem slučaju možemo da se oslonimo na to što će Rusija spriječiti da se desi neka nova istorijska greška koja bi mogla koštati Republiku Srpsku ili srpski narod”, rekla je predsjednica Republike.