Predsjednica Republike Srpske razgovarala sa ambasadorom Mađarske u BiH

01/02/2019

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović razgovarala je danas u svom kabinetu sa ambasadorom Mađarske u BiH Kristijanom Pošom.

Na sastanku je razgovarano o aktuelnoj političkoj situaciji u Republici Srpskoj i BiH, kao i o intenziviranju saradnje i iskustvima Mađarske u kontekstu evrointegracija.

Predsjednica Cvijanović je izrazila zadovoljstvo činjenicom da je Republika Srpska u decembru prošle godine završila proces formiranja vlasti, čime je pokazan puni demokratski kapacitet, ali i obezbijeđena politička i institucionalna stabilnost.

U razgovoru sa mađarskim ambasadorom, predsjednica Cvijanović je istakla da je Republika Srpska, kao i njeno ime, dejtonska kategorija, te da su zbog toga pokušaji njenog osporavanja antiustavni i kao takvi unaprijed osuđeni na neuspjeh.

Predsjednica Republike je izrazila opredijeljenost Republike Srpske ka evrointegracijama, te dodala da je pretpostavka za nastavak evropskog puta formiranje vlasti na nivou BiH, kao i poštovanje ranije usaglašenog mehanizma koordinacije, koji podrazumijeva uvažavanje ustavnih nadležnosti svih nivoa vlasti u BiH.