Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović i ministar prosvjete i kulture Srpske Natalija Trivić večeras su u Banjaluci uručili svetosavske nagrade za 24 istaknuta prosvjetna radnika u Srpskoj

28/01/2020

Predsjednica Republike Srpske istakla je značaj prosvjetnih radnika u životu svakog pojedinca i njihove uloge trećeg roditelja, kao i potrebu da se ova profesija reafirmiše.

Predsjednica Cvijanović naglasila je da je značajno uručenje nagrada, ali i to da se poboljša status ljudima iz ove profesije, da im se stvore bolji uslovi za rad, da se sačuva njihova uloga u društvu.

Predsjednica Republike je rekla da će ubuduće prosvjetni radnici zajedno sa resornim republičkim ministarstvom raditi na reformi obrazovnog sistema.

„Naša djeca kada odu u svijet, tamo postižu dobre rezultate potkovani sa puno više znanja u odnosu na drugu“, napomenula je predsjednica Cvijanović.

Predsjednica Republike Srpske je dodala da globalizacija nalaže da djecu u Srpskoj treba pripremati za buduće izazove, profesije, znanja koja će biti funkcionalna i operativna i omogućiti im da lakše dođu do posla koji će biti dobro plaćen.

Predsjednica Cvijanović je istakla da prosvjetni radnik jeste treći roditelj, dodajući da se do kraja života pamti učitelj, nastavnik i razredni starješina.

„To samo po sebi već dovoljno govori koliko je prosvjetni radnik sastavni dio ili cijelog života po fazama odrastanja i svega što naša zrelost nosi“, rekla je predsjednica Srpske.

Predsjednica Cvijanović je čestitala nagrađenima prosvjetnim radnicima, te izrazila nadu da će dodjela svetosavskih nagrada postati tradicija.

„Nadam se da ćemo kao društvo pokazati sposobnost da prepoznamo uspjeh prosvjetara, a sutra ljekara, sportiste, glumaca, da se vratimo onim vrijednostima koje su izgubile na značaju zato što smo se nalazili u vrtlogu promjena i transformacija“, navela je predsjednica Cvijanović.

Predsjednica Republike Srpske je poželjela svim prosvjetarima uspješan rad u školama, da škole u Srpskoj budu modernije.

„Želim svima nama veći uspjeh u našem društvu, a to je Republika Srpska“, istakla je predsjednica Republike.