Predsjednica Republike Srpske razgovarala sa šefom Delegacije Evropske unije u BiH i specijalnim predstavnikom EU u BiH

09/06/2020

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović razgovarala je danas u svom kabinetu sa šefom Delegacije Evropske unije u BiH i specijalnim predstavnikom EU u BiH Johanom Satlerom  (Johann Sattler).

Na sastanku je razgovarano o aktuelnoj političkoj i ekonomskoj situaciji u Republici Srpskoj i BiH, sa posebnim akcentom na proces evropskih integracija.

Sagovornici su razmijenili mišljenje u vezi sa 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije koje BiH treba da ispuni kako bi njen zahtjev za članstvom, sa perspektivom otvaranja pristupnih pregovora od nadležnih institucija EU, bio prihvaćen.

Ocijenjeno je da svi nivoi vlasti u BiH trebaju uložiti dodatne napore za brže i efikasnije sprovođenje reformskih procesa, kako bi se osnažila dalja dinamika evropskog puta.

Predsjednica Republike je ponovila da su institucije Republike Srpske čvrsto opredijeljene za nastavak evropskog puta, kao i brži ekonomski i privredni razvoj, te istakla važnost poštovanja pravila usaglašenog mehanizma koordinacije.

Predsjednica Cvijanović ovom prilikom zahvalila se ambasadoru Satleru u ime građana Republike Srpske i u svoje ime, na podršci koju Evropska unija pruža kroz Regionalni program stambenog zbrinjavanja za porodice izbjeglih, povratnika i interno raseljenih lica, kao i na donaciji za prevazilaženje posljedica uzrokovanih epidemijom virusa korona.