Predsjednica Republike Srpske prisustvovala obilježavanju 9. maja – Dana pobjede nad fašizmom

09/05/2020

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović prisustvovala je danas u Banjaluci obilježavanju 9. maja – Dana pobjede nad fašizmom.

Na Trgu palih boraca NOR-a u Banjaluci predsjednica Republike Srpske položila je vijenac na spomenik žrtvama fašizma.

Predsjednica Republike poručila je da srpski narod treba da bude ponosan na svoju prošlost i doprinos koji je dao u borbi protiv velikog zla – fašizma.

Na obilježavanju Dana pobjede nad fašizmom, predsjednica Cvijanović je istakla da budućim generacijama moraju biti pokazane vrijednosti i ideali zbog kojih je bilo mnogo žrtava.

“Velike žrtve i veliki ideali zaslužuju veliko poštovanje, takav mora biti i naš odnos prema onima koji su dali živote za slobodu i doprinos u borbi protiv fašizma u Drugom svjetskom ratu”, rekla je predsjednica Republike Srpske.

Predsjednica Cvijanović je naglasila da Republika Srpska baštini ove vrijednosti i da je važno da buduće generacije poštuju ove žrtve, ali i razumiju snagu borbe i ideala za koje su se oni borili.

“Naravno da je i Evropa izvukla veliku pouku iz Drugog svjetskog rata i zato je nakon toga uspostavila novi način funkcionisanja i zajedništva na svom prostoru. Zato treba razumjeti zašto se Dan pobjede nad fašizmom istovremeno doživljava i obilježava i kao Dan Evrope”, istakla je predsjednica Republike Srpske.