Predsjednica Republike Srpske uputila čestitku povodom 9. maja – Dana pobjede nad fašizmom u Drugom svjetskom ratu i Dana Evrope

08/05/2020

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović uputila je čestitku građanima Republike Srpske  povodom 9. maja – Dana pobjede nad fašizmom u Drugom svjetskom ratu i Dana Evrope.

„Pobjeda nad fašizmom u Drugom svjetskom ratu, kada je slomljena ideologija koja je odnijela milione ljudskih života, predstavlja jedno od najvećih civilizacijskih dostignuća u cjelokupnoj ljudskoj istoriji.

Ponosni smo što smo, kao jedna od pobjedničkih nacija, dali doprinos slomu fašizma i odbrani onih ideala i vrijednosti čije su tekovine duboko utkane u naše društvo koje baštini slobodu,  mir i toleranciju.

Ovo je ujedno i dan koji nas upozorava da se zlo, koje fašizam predstavlja, nikada više ne ponovi, ali i obavezuje na izgradnju mira i stabilnosti, zarad budućih generacija.

Izražavamo duboko poštovanje i zahvalnost svim rodoljubima i antifašistima koji su za slobodu dali ono najvrijednije, svoje živote, za stvaranje boljeg i tolerantnijeg svijeta.

Republika Srpska će nastaviti da se razvija na slobodarskim idejama antifašizma i očuvanja evropskih načela slobode i demokratije“, navodi se u čestitki predsjednice Republike Srpske.