Predsjednica Republike Srpske razgovarala sa članovima Ekspertske grupe za izradu terapijskih protokola i smjernica za liječenje bolničkih pacijenata sa KOVID-19 infekcijom

22/04/2020

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović razgovarala je danas u Palati Republike sa članovima Ekspertske grupe za izradu terapijskih protokola i smjernica za liječenje bolničkih pacijenata sa KOVID-19 infekcijom.

Tokom sastanka, na kojem su članovi ekspertske grupe upoznali predsjednicu Cvijanović sa trenutnom zdravstveno-epidemiološkom situacijom u Republici Srpskoj, kao i sa preporukama i smjernicama za liječenje pacijenata sa KOVID -19 infekcijom,  ocijenjeno je da su institucije Republike Srpske preduzele i na vrijeme donijele adekvatne mjere kako bi se zaštitili životi i sačuvalo zdravlje građana. 

Predsjednica Cvijanović je ovom prilikom istakla da je zdravstveni sektor Republike Srpske pandemiju virusa korona (KOVID-19)  dočekao spremno i izrazila zahvalnost zdravstvenim radnicima, na njihovoj požrtvovanosti i doprinosu koji daju u borbi za očuvanje zdravlja građana Srpske.

Ekspertska grupa za izradu terapijskih protokola i smjernica za liječenje bolničkih pacijenata sa Kovid-19 infekcijom  formirana je 26. marta 2020. godine  na osnovu odluke Ministarstva zdravlja i scoijalne zaštite Republike Srpske, sa ciljem standardizovanja načina liječenja svih pacijenata sa KOVID-19 infekcijom u Republici Srpskoj, te sagledavanja i analize međunarodnih  iskustava.

U timu koji analizira i daje preporuke kako i čime liječiti pacijente oboljele od korona virusa u Republici Srpskoj, su dekan Medicinskog fakulteta u Banjaluci i specijalista kliničke farmakologije Ranko Škrbić, specijalista infektologije Antonija Verhaz, supspecijalista intenzivne terapije Peđa Kovačević, specijalista kliničke mikrobiologije Maja Travar, specijalista kliničke farmacije Tijana Kovačević, zatim specijalista pulmolog intenzivista Ognjen Gajić sa „Majo Klinik“ iz Minesote, Mijomir Pelemiš specijalista infektologije i kliničke farmakologije sa Medicinskog fakulteta u Beogradu, specijalista radiologije Saša Vujnović, te epidemiolog Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske Jela Aćimović.