Predsjednica Republike Srpske dočekala prvi kontingent medicinske opreme i pomoći Rusije za borbu protiv epidemije izazvane virusom korona

09/04/2020

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović, srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, predsjednik Vlade Radovan Višković i ambasador Ruske Federacije u BiH Petar Ivancov dočekali sa danas na banjalučkom aerodromu prvi kontingent medicinske opreme i pomoći Rusije za borbu protiv epidemije izazvane virusom korona.

Predsjednica Republike Srpske izrazila je u ime institucija i građana veliku zahvalnost za pristiglu rusku pomoć u suzbijanju korona virusa u Srpskoj, navodeći da je ovaj gest potvrda dobrih odnosa i razumijevanja Srpske i Rusije.

Predsjednica Republike je rekla da se ova pomoć koja je stigla na Aerodrom u Banjaluci manifestuje u ljudstvu, medicinskim stručnjacima koji će pomoći ovdašnjem zdravstvu, kao i opremi, sredstvima za dezinfekciju i aktivnostima koje će se sprovoditi na suzbijanju virusa.

“To sve ćemo dobiti putem ove isporuke. Ovo je prvi dolet od tri planirana, koja će se desiti tokom dana. Pomoć obuhvata dolazak medicinskih stručnjaka i specijalista, sredstva za dezfinfekciju, respiratore, zaštitne maske i svu opremu koja je danas potrebna bolnicama”, rekla je predsjednica Cvijanović.

Predsjednica Republike je rekla da je pomoć upućena na zahtjev rukovodstva Srpske i da je veoma brzo stigla nakon razgovora sa predsjednikom Rusije i ministrom spoljnih poslova Vladimirom Putinom i Sergejom Lavrovom.

“Zahvalni smo i ova pomoć pokazuje mnogo više od obične borbe, odnosno da preživimo u ova teška vremena. Znamo da Rusija ima svoje probleme sa virusom, kao i druge zemlje, ali u svim tim naporima koje ulažu na svojim terenima, oni su se odazvali i pomogli svakome kome je to bilo potrebno. Takođe, ovo je potvrda naših dobrih odnosa i razumijevanja”, naglasila je predsjednica Cvijanović.

Predsjednica Republike Srpske je rekla da je sigurna da bi od Rusije svako dobio pomoć ako bi je zatražio, što se i pokazalo u slučaju Italije.

Predsjednica Srpske je rekla da bi i Federacija BiH dobila pomoć ukoliko bi se obratila Rusiji.