Predsjednica Republike Srpske razgovarala sa predsjednikom Vlade Republike Srpske, srpskim članom Predsjedništva BiH i predsjedavajućim Savjeta ministara

19/03/2020

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović razgovarala je danas u Palati Republike sa predsjednikom Vlade Republike Srpske Radovanom Viškovićem, srpskim članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom i predsjedavajućim Savjeta ministara Zoranom Tegeltijom.

Predsjednica Republike Srpske izjavila je da će globalno privreda pretrpjeti veliku štetu usljed virusa korona i najavila da će Srpska preduzeti set mjera, među kojima je formiranje fonda za pomoć privredi u Srpskoj.

“To će podrazumijevati mobilizaciju određenih sredstava koja su prikupljena iz domaćih izvora i međunarodnih finansijskih organizacija”, rekla je predsjednica Cvijanović.

Predsjednica Srpske je poručila građanima i privrednim subjektima da će institucije biti uz njih, te da znaju da već mnogi trpe štetu.

“Biće moratorijum na plaćanje kredita, kako za građane, tako i privredne subjekte. Naše porodice ne treba da budu u strahu ako nisu u mogućnosti da izvršavaju ovu obavezu”, navela je predsjednica Cvijanović.

Predsjednica Republike je istakla da su u novonastaloj situaciji nadležne institucije pravovremeno reagovale, posebno zdravstvene ustanove.

Predsjednica Cvijanović je ocijenila da su zdravstvene ustanove odgovorile kako treba povodom pojave virusa korona, te navela da, vjerovatno, neće biti moguće organizovati školu do kraja ovog polugodišta.

“Ostaje uvijek briga da li se svi dovoljno pridržavamo određenih instrukcija. Moramo razumjeti da se nalazimo u vanrednoj situaciji i krizni štab daje najveći broj naredbi. Isto tako, zadovoljni smo kako realizujemo projekat škola na daljinu i što su zdravstvene ustanove obezbijedile potrebne kapacitete i odvojile pacijente ugrožene virusom od redovnih”, kaže predsjednica Republike.

Predsjednica Republike Srpske je napomenula da je počela aktivnost postavljanja šatora na graničnim prelazima, što će biti značajan doprinos u rješavanju problema.

“Oružane snage su na terenu i biće izazov kako organizovati život unutar tih naselja, ali nadležni organi, zajedno sa lokalnim zajednicama, obaviće to onako kako je propisano. Očekujemo angažman i zdravstvenih službi, Civilne zaštite, lokalnih zajednica i Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske”, rekla je predsjednica Cvijanović.

Prema riječima predsjednice Republike Srpske, Vlada Srpske je definisala set mjera koje je dogovorila sa poslovnom zajednicom.

“Vanredna situacija daje niz mogućnosti Štabu da djeluje i možemo reći da većina građana zaslužuje svaku pohvalu zato što ozbiljno pristupaju problemu. Nažalost, postoje oni koji nisu odgovorni, mogu nanijeti štetu svima i zato moramo pooštriti kaznenu politiku. Ovo nije zadnja kriza sa kojim se suočavamo, ali je veliki test za sve nas. Sigurna sam da ćemo izaći iz krize i zato se pripremamo da kvalitetno intervenišemo”, poručila je predsjednica Srpske.