Održan sastanak zvaničnika Republike Srpske o situaciji u vezi sa pojavom virusa korona

16/03/2020

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je danas da je predsjednik Vlade Srspke Radovan Višković sazvao sjednicu Vlade na kojoj će biti proglašena vanredna situacija.

“Tražićemo i da Narodna skupština u skladu sa svojim ovlaštenjima nakon ovoga proglasi i vanredno stanje”, izjavila je predsjednica Cvijanović nakon sastanka zvaničnika Srpske u Banjaluci u vezi sa virusom korona.

Predsjednica Republike Srpske je istakla da će u vanrednoj situaciji biti formiran poseban štab koji će voditi računa o svim aktivnostima.

“Prošli put su bile poplave, a sada je nešto drugo. Štab će donositi odgovarajuće mjere, sarađivati sa nadležnim organima, jer želimo da stvari uozbiljimo i da postoji bolja prohodnost određenih odluka za koje ne morate čekati neko posebno vrijeme”, navela je predsjednica  Cvijanović i napomenula da će sjednica Narodne skupštine biti održana što prije i da vanredno stanje diktira novi režim ponašanja u društvu i funkcionisanja institucija.

Predsjednica Republike je podsjetila da su institucije u Srpskoj u proteklom periodu definisale potrebne mjere o čemu je javnost informisana.

“Očekujemo da Savjet ministara uradi svoj dio posla koji se odnosi na koordinaciono tijelo, a u vezi sa ovakvim situacijama. Vanredno stanje će podrazumijevati i novi režim funkcionisanja institucija Srpske, ali i u okviru cijelog društva”, dodala je predsjednica Cvijanović.

Predsjednica Republike Srpske je ponovila da nije dovoljno da institucije propisuju mjere ukoliko nema adekvatne saradnje građana, a to znači potpunu disciplinu, te da se na minimum mora svesti komunikacija sa starijim licima.

“Nažalost, nismo imali takvu disciplinu i bilo je mnogo primjera gdje nisu poštivane propisane mjere. Postojalo je zaista mnogo društvenih kontakata tamo gdje to nije smjelo biti, a rezultat ovoga jeste novo stanje i obaveza”, kaže predsjednica  Cvijanović.

Prema riječima predsjednice Srpske, važno je pratiti sve što se dešava u zemljama u okruženju kada je riječ o određenim potrebama za Institut za javno zdravstvo Republike Srpske i Inspekciju.

“Od jutros od 6.00 časova postoji novi režim koji podrazumijeva novo ponašanje na graničnim prelazima, ali i izdavanje adekvatnih rješenja kojima se propisuje obavezna kućna izolacija za lica koja dolaze iz inostranstva, a državljani su BiH. Moramo da se naviknemo na novo stanje, jer ne možemo biti izuzeti od nečega što je opšte ponašanje u slučaju opšte ugroženosti stanovništva, govorim o EU, a vidjeli smo šta se dešava u Kini i u Americi”, podsjetila je predsjednica Cvijanović.

Predsjednica Republike Srpske je naglasila da su institucije Srpske usmjerene na to da budu podignuti svi kapaciteti i preduzete odgovarajuće mjere.

“Ono što je važno jeste da kao građani Srpske moramo zaštiti naše zdravstvene radnike kako bi mogli da nam pomognu. Zato uporno govorimo da se mora spriječiti da virus uđe u zdravstveni sistem jer bi to značilo da je desetkovan. Nismo zadovoljni ni činjenicom da su redovi u trgovačkim lancima i radnjama veliki, jer se građani žele snabdijeti, iako je suština mjera bila da se izbjegne okupljanje. Nema potrebe da se prave zalihe, biće robe i naći će se načina da svi budu snabdjeveni”, rekla je predsjednica Cvijanović.

Predsjednica Republike je naglasila da ostaje obaveza smanjivanja broja socijalnih kontakata, što znači i drugi režim u radnim kolektivima, čemu se mora prilagoditi i privatni sektor.

“Suština je da u nekoliko narednih sedmica pokažemo da smo odgovorni kako bismo ovaj problem preduprijedili, riješili ili bar umanjili štetne posljedice. Ukoliko budemo neozbiljni posljedice će biti veće”, rekla je predsjednica Republike i napomenula da je predstoji velika borba kako bi stvari bile saniranje na unutrašnjem planu.

Predsjednica Srpske je rekla da svako društvo ima mnogo alata u vanrednoj situaciji, a posebno stanju.

“Sve nadležne službe, zdravstvene i policija vode računa da budu sprovedene odgovarajuće mjere, a to znači da budu sankcionisani ljudi. Jedna od stvari koja će biti adekvatno primjenjena i o kojoj razmišljamo, jeste da bude pooštrena kaznena politika i da više nema mogućnosti da se razmišlja kako da se neko sa malom kaznom izvuče, nego da se zna da su krivi. I slučaj u Prnjavoru pokazuje da je policija morala da reaguje, jer lica nisu otišla u samoizolaciju i nisu se prijavila nadležnoj službi, a imala su društvene kontakte”, zaključila je predsjednica Republike.