Predsjednica Republike Srpske organizovala sastanak na kojem su učestvovali predstavnici institucija Republike Srpske, predstavnici Republike Srpske u institucijama BiH i članovi Koordinacionog tima za planiranje, sprovođenje i praćenje aktivnosti u vezi sa pojavom bolesti koju izaziva virus korona

14/03/2020

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović organizovala je danas u Banjaluci sastanak na kojem su učestvovali predstavnici institucija Republike Srpske, predstavnici Republike Srpske u institucijama BiH i članovi Koordinacionog tima za planiranje, sprovođenje i praćenje aktivnosti u Republici Srpskoj u vezi sa pojavom bolesti koju izaziva virus korona.

Predsjednica Republike Srpske najavila je da će veoma brzo biti uveden obavezan karantin u blizini graničnih prelaza za građane koji dolaze iz inostranstva da bi se spriječilo širenje virusa korona.

Predsjednica Republike je na konferenciji za novinare rekla da će to biti šatorska naselja kako bi se spriječilo da virus uđe u zdravstveni sistem.

“Građani, koji dolaze iz ugroženih zemalja moraće da tu budu smješteni. Iz tog razloga će Savjet ministara zatražiti od Predsjedništva BiH da se stave na raspolaganje određena šatorska naselja, sve ono što je potrebno da se uspostave stacionari, obavezni karantini sa krevetima i svim pratećim stvarima da bismo uveli više reda, jer je očito da se na svijest građana ne možemo osloniti”, rekla je predsjednica Cvijanović.

Predsjednica Srpske je istakla da mjera obaveznog karantina u blizini graničnih prelaza za građane koji dolaze iz inostranstva treba da spasi građane u Republici Srpskoj, odnosno BiH, i da se ne dozvoli da se u domaći zdravstveni sistem uvuče virus, zato što bi to bilo pogubno za sve u BiH.

Predsjednica Republike Srpske je pojasnila da će ova mjera biti realizovana u saradnji sa Federacijom BiH i BiH, te da je srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik u komunikaciji sa svojim kolegama iz Predsjedništva BiH, kao i da je ostvaren kontakt sa federalnim premijerom Fadilom Novalićem, dok je predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija u kontaktu sa svojim kolegama, a ministar zdravlja Srpske Alen Šeranić sa svojim.

Predsjednica Republike Srpske je istakla da će ova sveobuhvatna mjera dati dosta dobrih rezultata, da će bar spriječiti neku situaciju koja bi mogla da bude alarmantna, te podsjetila da od ponedjeljka, 16. marta, od 6.00 časova stupa na snagu režim koji se odnosi na rješenja za samoizolaciju građana BiH, ali i onih koji ulaze iz inostranstva.

Predsjednica Srpske je istakla da je obaveza vlasti i zdravstvenog sistema, svih ljudi koji danas rade, žive i borave u Republici Srpskoj i FBiH, kao i onih koji dolaze iz inostranstva, da se pridržavaju tih mjera.

Poslodavci će biti obavezni da popišu sve zaposlene koji su u posljednje dvije sedmice boravili u inostranstvu.

“Presudno je na koji način ćemo se ponašati svi zajedno, građani i institucije u nekoliko narednih sedmica, moguće i mjeseci. Iz tog razloga potrebno je da razumijemo da mora postojati gvozdena disciplina u svemu onome što se propisuje, a to znači vjerovatno i neki novi mogući sistem sankcija za one koji se ne budu pridržavali”, rekla je predsjednica Republike Srpske.

Predsjednica Republike je ukazala da je bilo primjera da se građani, koji dolaze iz inostranstva, ne pridržavaju mjera da 14 dana budu u izolaciji, nego su pravili rođendanske zabave i druga okupljanja.

“Imamo saznanja da se krše određene mjere na način da se iz redovnih ugostiteljskih objekata koji se zatvaraju u 18.00 časova prelazi u određene hotelske objekte. Prema tome, to znači da nismo dovoljno disciplinovani”, rekla je predsjednica Cvijanović.

Predsjednica Srpske je naglasila da će se svi morati ponašati, kako to čine i druge odgovorne zemlje, te je dodala da je iz tog razloga moguće očekivati neke dodatne mjere nakon nekoliko dana.

“Od nas u Republici Srpskoj prvo se zahtijeva da razumijemo ovu situaciju. Nismo bez razloga rekli da djeca ne treba da idu u škole, da treba zatvarati ugostiteljske objekte, da nema okupljanja, utakmica ili bilo kakvog masovnog okupljanja koje predstavlja rizik”, rekla je predsjednica Cvijanović.

Predsjednica Republike Srpske je ocijenila da su zdravstveni sistem i nadležni organi spremno reagovali u vezi sa virusom korona, ali da je neophodno da postoji i apsolutna saradnja građana da bi te mjere dale rezultate i bile efikasne.

“Oni koji će možda sutra imati problem sa virusom i izdržati to na nogama, neće imati neka veća oštećenja ili probleme, svakako moraju biti svjesni da mogu bolest da prenesu na druge, na one koji su nezaštićeni, stari i nemoćni, koji ne mogu da se odupru svojim organizmom i imunitetom”, rekla je predsjednica Republike Srpske.