Predsjednica Republike Srpske prisustvovala obilježavanju treće godišnjice rada Fakulteta bezbjednosnih nauka

06/03/2020

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović prisustvovala je danas u Banjaluci obilježavanju treće godišnjice rada Fakulteta bezbjednosnih nauka.

Predsjednica Republike Srpske poručila je da Srpska ne smije odustati od ideja za koje sto odsto zna da su ispravne, poput formiranja rezervnog sastava policije, zahvaljujući kojem bi danas institucije mnogo lakše mogle da se bave pitanjem migrantske krize.

Predsjednica Cvijanović je napomenula da ovakva ideja nije realizovana jer je bilo “političke galame” i izmišljenih priča da bi to mogla biti prijetnja po ostatak BiH, te naglasila da bi formiranje ovakvih snaga bile korisne i u Federaciji BiH, jer bi to značilo bezbjednost na višem nivou.

“Kada god izađete sa nekom dobrom idejom, po pravilu krene galama iz Sarajeva, onda galame stranci i tako dalje. Ne smijemo odustajati od stvari za koje znamo da su ispravne nego moramo na njima istrajati”, rekla je predsjednica Republike.

Predsjednica Republike Srpske je ponovila da je Srpska imala puno pravo da traži uspostavljanje rezervnog sastava policije, koji bi uz redovni, ali i one koji na naučnoj i svakoj drugoj osnovi proučavaju određene izazove, mogli da se uključe u pitanja opšte bezbjednosti Republike Srpske.

“Suočeni smo sa izazovima koji izlaze iz klasičnih okvira javne bezbjednosti, možda čak i nacionalne bezbjednosti. Stvari moramo posmatrati na globalnom nivou, a kada danas pogledate situaciju u vezi sa migranstkom krizom ili prethodne godine koje su bile obilježene globalnom prijetnjom od terorizma ili dešavanja te vrste, naravno da razumijemo koliko je važno da naši ljudi, ne samo oni koji nose policijsku ili vojnu uniformu, nego i stručnjaci za različite oblasti, a posebno bezbjednost, budu zajedno integrisani i na raspolaganju široj društvenoj zajednici da bi mogla da se odbrani od tih izazova”, rekla je predsjednica Cvijanović.

Prema riječima predsjednice Republike Srpske, svi ti izazovi pokazuju koliki je značaj obrazovnih ustanova, poput Fakulteta bezbjednosnih nauka i koliko je njihova uloga važna u izgradnji i jačanju perspektive za stabilnu budućnost Republike Srpske.

Predsjednica Srpske je izrazila zadovoljstvo što je bila na čelu Vlade koja je podržala transformaciju Visoke škole unutrašnjih poslova u Fakultet bezbjednosnih nauka i da Srpska ima kadrove koji će moći da odgovore na buduće izazove.

“Stojim iza onoga što je misija ovog fakulteta jer znam da će mnogo toga zavisiti upravo od ljudi koje ćemo školovati ovdje. Važno je da uvodimo nove nastavne programe, neku novu praksu u nastavni proces u najširem smislu, posebno u visokom obrazovanju, znajući koliko je važno da idemo u korak koji nam diktira novo doba”, rekla je predsjednica Cvijanović.