Predsjednica Republike Srpske razgovarala u Vašingtonu sa pomoćnikom direktora Agencije za međunarodni razvoj SAD za Evropu i Evroaziju

07/02/2020

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović razgovarala je danas u Vašingtonu sa pomoćnikom direktora Agencije za međunarodni razvoj SAD (USAID) za Evropu i Evroaziju, Brokom Birmanom (Brock Bierman).

Teme razgovora bile su dosadašnja saradnja institucija Republike Srpske sa misijom USAID-a, realizovanim projektima, kao i budućim USAID programima pomoći.

Predsjednica Cvijanović je ocijenila da je u proteklom periodu saradnja institucija Republike Srpske i USAID-a bila veoma dobra i korisna, te da su u Republici Srpskoj realizovani brojni projekti u oblasti turizma, poljoprivrede, energetske efikasnosti, finansijske stabilnosti, kao i zaštite životne sredine.

Predsjednica Cvijanović je  istakla da je Republika Srpska zainteresovana za unapređenje ekonomske saradnje sa SAD u svim oblastima od zajedničkog interesa, te se ovom prilikom zahvalila na razvojnoj pomoći USAID-a.

 Izražena je obostrana spremnost da se u partnerskom odnosu saradnja nastavi i u narednom  periodu, posebno kada je riječ o programima koji su usmjereni na podršku mladima, zatim ekonomski razvoj, privlačenje investicija i otvaranje novih radnih mjesta.

Tokom posjete Sjedinjenim Američkim Državama, predsjednica Cvijanović posjetila je Hadson institut, gdje je razgovarala sa predsjednikom tog instituta Kenetom Vajnstajnom (Kenneth R. Weinstein).

Predsjednica Republike Srpske sastala se u Vašingtonu i sa predstavnicima jevrejskih organizacija u SAD.  

Predsjednica Cvijanović i izvršni potpredsjednik i izvršni  direktor NCSEJ-a, američke organizacije za podršku evroazijskim Jevrejima  Mark  Levin  (Mark Levin), razgovarali su o sjećanju na logore smrti u Drugom svjetskom ratu i velikom  stradanju Srba, Jevreja i Roma.

Takođe, razgovarano je o planovima za izgradnju novog memorijalnog kompleksa u Donjoj Gradini, koji će zajednički realizovati Republika Srbija i Republika Srpska, te predstojećoj komemoraciji povodom Dana sjećanja na žrtve ustaškog zločina-genocida u koncentracionom logoru Jasenovac i njegovom najvećem stratištu Donja Gradina.