Predsjednica Republike Srpske razgovarala u Vašingtonu sa zamjenikom pomoćnika državnog sekretara SAD-a za evropska i evroazijska pitanja

05/02/2020

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović, tokom zvanične posjete Sjedinjenim Američkim  Državama (SAD), sastala se danas u Vašingtonu sa zamjenikom pomoćnika državnog sekretara SAD-a za evropska i evroazijska pitanja Metjuom Palmerom (Matthew Palmer).

Sagovornici su razmijenili mišljenje o aktuelnoj političkoj i ekonomskoj situaciju u Republici Srpskoj i BiH, kao i o unapređenju saradnje Republike Srpske i SAD-a na svim poljima.

U razgovoru sa Palmerom, predsjednica Cvijanović je izrazila opredjeljenost institucija Republike Srpske za očuvanje mira i političke stabilnosti u BiH i regionu, kao najvažnijih preduslova za ekonomski razvoj, poboljšanje poslovnog ambijenta i životnog standarda svih građana. 

Predsjednica Republike  ovom prilikom je istakla da je  Dejtonski sporazum i uvažavanje ustavne strukture BiH, koja podrazumijeva punu ravnopravnost tri konstitutivna naroda, dobar okvir za funkcionisanje, razvoj i napredak BiH.

Na sastanku je razgovarano i o bezbjednosnim izazovima u regionu Zapadnog Balkana, te istaknuto da je i po ovom pitanju potrebna koordinacija nadležnih institucija svih nivoa vlasti u BiH.

Tokom sastanka, sagovornici su konstatovali da je “mali Šengen” pozitivna inicijativa za cijeli region, a predsjednica Cvijanović je istakla da su institucije Srpske već podržale ovu inicijativu koja za cilj ima unapređenje regionalnog ekonomskog prostora.

Sastanku je prisustvovao i ambasador BiH u Sjedinjenim Američkim Državama Bojan Vujić.

U okviru zvanične posjete Sjedinjenim Državama, predsjednica Cvijanović danas će u Pentagonu  posjetiti Nacionalnu gardu države Merilend.