Predsjednica Republike Srpske svečano otvorila vrtić „Bajka“ u Aleksandrovcu

26/01/2020

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović, srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, načelnik opštine Laktaši Ranko Karapetrović i direktor vrtića „Bajka“ u Aleksandrovcu Nataša Trninić danas su u ovom mjestu svečano otvorili novi vrtić za 60 mališana.

Predsjednica Republike ocijenila je da je otvaranje vrtića „Bajka“ u Aleksandrovcu značajan iskorak u ukupnom predškolskom obrazovanju Srpske, a namjera je da se obezbijedi što veći obuhvat djece u urbanim i ruralnim sredinama.

Predsjednica Cvijanović je naglasila da se stiču uslovi da se ovako nešto radi širom Republike Srpske, jer se do sada taj proces vršio u različitim objektima.

„Ovo je dobar model udruživanja sredstava, Vlada Republike Srpske obezbijedila je 800.000 KM, ali tu su i donacije Švajcarske, UNDP-a. Koristili smo i mehanizam saradnje domaćih i međunarodnih finansijskih organizacija“, rekla je predsjednica Republike.

Prema riječima predsjednice Republike Srpske, ovo je razvojna šansa Srpske, jer se na ovaj način pomaže roditeljima da usklade poslovne i porodične obaveze, a i procesu obrazovanja prilazi se na drugi način.

„Ovo otvara i neke druge prilike, jer je u vrtiću zaposleno 11 ljudi, što doprinosi razvoju Republike“, smatra predsjednica Cvijanović.