Potpredsjednik Republike Srpske iz reda hrvatskog naroda sastao se sa veleposlanikom Republike Hrvatske u BiH

20/11/2019

Dana, 20.11.2019. potpredsjednik Republike Srpske iz reda hrvatskog naroda Josip Jerković sastao se u svom uredu sa veleposlanikom Republike Hrvatske u BiH Ivanom Sabolićem te konzulom Republike Hrvatske u Banjaluci Zoranom Piličićem.

Tema razgovora je trenutni položaj Hrvata u Republici Srpskoj ali i zastupljenost Hrvata u institucijama kao i aktualna politička situacija u BIH.

Veleposlanik Sabolić upoznao je potpredsjednika Jerkovića o projektima koje implementira Vlada RH u BiH. Izjavio je da postoji spremnost i volja da se pomogne u skladu sa raspoloživim sredstvima.

Potpredsjednik Jerković se zahvalio veleposlaniku i konzulu na posjeti uredu potpredsjednika te iskazao zahvalnost na pomoći koja se pruža Hrvatima u Republici Srpskoj od strane Republike Hrvatske, a posebno od državnog ureda za Hrvate izvan RH. Istaknuo je da je RH najveći pojedinačni donator za Hrvate u BiH ali da očekuje još veću pomoć po tom pitanju.

Sugovornici su se usaglasili da je potrebno još intenzivnije pomagati Hrvatima od strane RH te se u narednom periodu treba više učiniti po tom pitanju.

Sastanku su nazočili još i otpravnica poslova ambasade Hrvatske u BiH Valentina Šarčević, predsjednik kluba Hrvata u Vijeću naroda Ivo Mijić, vijećnik u Vijeću naroda Republike Srpske Davor Čordaš.