Predsjednica Republike Srpske predsjedavala Četvrtom sjednicom Senata Republike Srpske

10/11/2019

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović predsjedavala je danas u Banjaluci Četvrtom sjednicom Senata Republike Srpske.

Senat Republike Srpske zaključio je da institucije Srpske na sve načine, koristeći sva raspoloživa politička i pravna sredstva, treba da spriječe bilo kakvu dalju neustavnu transformaciju BiH, izjavila je predsjednica Republike.

“Potrebno je isto tako da se izradi određena analiza da se vidi na koji način se mogu stvari u okviru BiH vratiti onom što su ustavna struktura kakva je uspostavila današnju BiH, a ne kakva dolazi iz eventualnih imaginacija ili raznih tumačenja”, rekla je predsjednica Cvijanović nakon sjednice Senata.

Predsjednica Republike je istakla da Senat predlaže da se institucije Srpske, prevashodno Narodna skupština, Vlada, Ustavni sud, ANURS i sve organizacije od javnog interesa aktivno uključe u proces analize ustavne strukture BiH i efekata neustavne transformacije prenesenih nadležnosti.

Predsjednica Cvijanović je naglasila da Senat poziva političke faktore iz Republike Srpske da iskažu jedinstvo svaki put kad se raspravlja ili kada je na dnevnom redu pitanje koje je strateški važno za Srpsku, jer se bavi pitanjem njenog položaja, nadležnosti ili statusa.

Predsjednica Srpske je navela da su članovi Senata na sjednici razmatrali sva bitna pitanja, kao što su bonska ovlašćenja, kao i udari na Republiku Srpsku, koji postoje od njenog postanka do danas.

“Bavili smo se time šta su ti udari i šta su takvi napadi proizveli na ono što je ustavna struktura, kakvo je to stanje u kojem danas živimo u okviru BiH i kakvi su to problemi sa kojima se nosimo”, rekla je predsjednica Cvijanović i dodala da je Senat izrazio zadovoljstvo, jer je Republika Srpska nakon izbora pokazala puni demokratski kapacitet i odmah uspostavila institucije vlasti, koje nesmetano rade i nose se sa teškim problemima.

“Dotakli smo se i teme u vezi sa ekonomsko-finasijskom i socijalnom temom i konstatovali da postoji stabilan rast i da institucije rade svoj posao, te da se obećanja koja su preuzeta, u smislu povećanja plata, penzija i drugog, izvršavaju”, napomenula je predsjednica Cvijanović, i dodala da je Senat dao podršku Vladi da nastavi da izvršava svoje obaveze na taj način, jačajući ekonomsku i finansijsku stranu svakodnevice.

“Imamo jedinstvo u okviru Senata, ali ono traži i jedinstvo među političkim subjektima, kako za sutrašnju sjednicu, tako i svaki put kada je riječ o krupnim pitanjima. Nažalost, imamo situaciju u praksi gdje mnoga krupna pitanja bivaju bagatelisana od određenih političkih partija, te se često ne zna da li je u pitanju nerazumijevanje ili je dio matrice za neka ponašanja”, rekla je predsjednica Republike Srpske.

Predsjednica Cvijanović je naglasila da vjeruje u institucije Republike Srpske, te ukazala na važnost da Narodna skupština sutra donese određene zaključke koji će biti realni i provodljivi, a podrazumijevaće proces u koji ulaze svi zajedno u okviru Republike Srpske.

Sjednici Senata prisustvovali su srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović i predsjedavajuća Vijeća naroda Republike Srpske Nada Tešanović.