Predsjednica Republike Srpske organizovala prijem za sudije Ustavnog suda Republike Srpske

05/11/2019

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović organizovala je danas u Palati Republike prijem za sudije Ustavnog suda Republike Srpske povodom 25 godina rada ove pravosudne institucije.

Tokom prijema, kojem je prisustvovao i predsjednik Ustavnog suda Džerard Selman, konstatovano je da Sud od svog osnivanja predstavlja važan institucionalni oslonac Srpske, te da je njegov osnovni zadatak zaštita ustavnog poretka i pravnog sistema Republike Srpske.

Ovom prilikom, predsjednica Republike Srpske čestitala je predsjedniku i sudijama Ustavnog suda 25. godišnjicu rada ove institucije, naglasivši da je ovaj jubilej još jedan pokazatelj da je Srpska funkcionisala na principima ustavnosti i zakonitosti i prije nego što je međunarodno verifikovana Dejtonskim mirovnim sporazumom.

Predsjednica Cvijanović istakla je da je Ustavni sud dao nemjerljiv doprinos izgradnji i očuvanju Republike Srpske i njenog ustavno – pravnog poretka, te naglasila da je poštovanje najvišeg pravosudnog autoriteta, oličenog u ovoj instituciji, pretpostavka jačanja pravne države, kao i vladavine prava u Republici Srpskoj.