Predsjednica Republike Srpske prisustvovala sastanku srpskog člana Predsjedništva BiH i predsjednika Vlade Ruske Federacije

19/10/2019

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović prisustvovala je večeras u Beogradu sastanku srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika i predsjednika Vlade Ruske Federacije Dmitrija Medvedeva.

Predsjednica Republike Srpske izjavila je da su ekonomske teme, posebno projekat gasifikacije, bile u fokusu razgovora koji su ona i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik vodili sa ruskim premijerom Dmitrijem Medvedovim.

“Razgovarali smo o nastavku ekonomske saradnje, o najvažnijim pitanjima koja su ranije trasirana, ali uvijek postoji prostor za uspostavljanje novih projekata”, rekla je predsjednica Cvijanović.

Predsjednica Republike Srpske je objasnila da je poseban akcenat stavljen na projekat gasifikacije čijoj realizaciji su se ranije posvetile Vlada i institucije Republike Srpske, kao i očekivanjima za predstojeći period. “Zainteresovani smo da u tome učestvujemo, da smo dio te priče”, dodala je predsjednica Republike Srpske.

Predsjednica Srpske je izrazila zadovoljstvo političkim razumijevanjem Republike Srpske i Rusije, te ocijenila da kada to postoji onda nema prepreke ni na ekonomskom putu.

Predsjednica Cvijanović je ukazala i na značajnu ulogu koju Rusija ima u Savjetu bezbjednosti UN, gdje govori jezikom istine.

“Meni je žao što smo kao Republika Srpska, ali to nije jedini prostor koji je zadesilo tako nešto, postali predmet raznih manipulacija i spekulacija koje dolaze uglavnom iz Sarajeva, a zajedno sa njim i sa određenih stranih adresa koje su se potrudile da nas stave u žižu interesovanja i prikažu kao nekog gdje, navodno, postoji ruski maligni uticaj”, navela je predsjednica Cvijanović.

Predsjednica Republike je rekla da u BiH postoje različiti uticaji i da, kako je objasnila, ne zna zašto bi se problematizovalo da postoji ruski uticaj na taj način kako ga žele opisati. “Zašto bi se to problematizovalo u moru različitih uticaja koji tamo postoje”, upitala je predsjednica Cvijanović.

Predsjednica Srpske je ukazala da je sastanak sa ruskim premijerom bio dobra prilika da mu predstave kako u BiH ni poslije godinu dana od izbora vlast nije formirana.

Predsjednica Cvijanović je ocijenila da je do toga došlo zato što je formula za suživot u BiH očito uslovljavanje, umjesto da bude razumijevanje i dogovaranje.