Predsjednica Republike Srpske prisustvovala zvaničnom početku izgradnje mosta preko rijeke Save na lokaciji Čatrnja kod Gradiške

11/10/2019

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović prisustvovala je zvaničnom početku izgradnje mosta preko rijeke Save na lokaciji Čatrnja kod Gradiške.

Predsjednica Republike Srpske rekla je danas da je početak izgradnje mosta na rijeci Savi kod Gradiške važan događaj na koji je dugo čekano, te da zlobnicima koji su pitali gdje vodi auto-put Banjaluka-Gradiška danas može da kaže da on vodi u Evropsku uniju.

“To smo željeli, na tome smo zajedno radili i želim da zahvalim svima u Vladi Republike Srpske, institucijama BiH i Hrvatske i ljudima iz Evropske unije koji su zajedno sa nama rekli da je ovo strateški važan projekat za razvoj”, istakla je predsjednica Cvijanović.

Prema riječima predsjednice Republike, uz svu nepravdu i dugo čekanje na početak izgradnje mosta, pojavila se i pravda da realizacija projekta počne u mandatu komesara Evropske unije za saobraćaj Violete Bulc, koja zna kako funkcioniše ovaj region i koliko je važno da se zapadni Balkan poveže sa Evropskom unijom.

“Ovaj projekat će mnogo značiti za naše građane i za građane zemalja EU koji će koristiti ovaj prelaz i dolaziti kod nas, za turiste koji će ići odavde i dolaziti ovdje, a nema potrebe da ukazujem koliko je to važno za našu privredu u nastojanju da se povezuje sa EU. Ovo nosi i posebnu simboliku zbog toga što mi kao neko ko pretenduje da se kreće naprijed, razvija se i povezuje sa evropskim tržištem, može da ima nešto što smo davno zaslužili, ali je uz mnoge prepreke trebalo nešto duže vremena nego što bi bilo normalno da krenemo u izgradnju ovog mosta”, rekla je predsjednica Cvijanović.

Predsjednica Republike Srpske je poručila da je za Srpsku važno regionalno povezivanje, ali i simbolika uz doprinos koji svaki infrastrukturni projekat, najsitniji i pogotovo strateški važan poput ovog, daje opštem boljitku i razvoju.

“Ovo je velika razvojna šansa za Srpsku, a posebno za ljude ovog kraja. Zajedno sa oživljavanjem i razvojem aerodroma koji je nedaleko odavde ovo sveukupno predstavlja sasvim drugu dimenziju”, ocijenila je predsjednica Cvijanović.

Predsjednica Srpske je poželjela da izgradnja mosta bude dobar posao za firme koje će ga raditi i da budu uspješni izvođači koji su pokazali da na regionalnom planu mogu da rade zajedno i da rješavaju velike probleme.

“Ovo je bio veliki problem, jer je problematično da imamo auto-put u koji je uloženo toliko novca i čak rezervisan novac za most, ali ne možemo da uđemo u realizaciju. Želim još mnogo dobrih projekata. Vjerujem u saradnju koju imamo sa EU i potencijal koji ovdje pokazujemo. Sigurna sam da ćemo u okviru Agende za povezivanje imati još mnogo projekata koji će omogućiti da u infrastrukturnom i svakom drugom pogledu budemo jedni drugima bliže”, rekla je predsjednica Cvijanović.