Predsjednica Republike Srpske razgovarala sa novoimenovanim šefom Delegacije Evropske unije u BiH

11/10/2019

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović razgovarala je danas u svom kabinetu sa novoimenovanim šefom Delegacije Evropske unije u BiH Johanom Zatlerom.

Ovom prilikom, predsjednica Cvijanović upoznala je sagovornika sa političkom i ekonomskom situacijom u Republici Srpskoj i BiH, kao i sa trenutnom stagnacijom u procesu evropskih integracija, koja je uzrokovana činjenicom da ni godinu dana nakon održanih izbora nije konstituisana vlast na svim nivoima u BiH.

Na sastanku je konstatovano da je neophodno bez odlaganja formirati novi saziv Savjeta ministara, kao i vlast na nivou Federacije BiH, kako bi se obezbijedilo harmonizovano i usaglašeno djelovanje svih nadležnih institucija u BiH, koje je preduslov efikasnog provođenja reformskih procesa, kao i napretka na evropskom putu.

Tokom sastanka, predsjednica Cvijanović je izrazila čvrstu opredijeljenost institucija Srpske ka evropskim integracijama, te naglasila da se ovaj proces mora nastaviti u skladu sa principima i pravilima usaglašenog mehanizma koordinacije, kao i sa punim uvažavanjem ustavnih nadležnosti svih nivoa vlasti u BiH.

Predsjednica Republike Srpske poželjela je dobrodošlicu i uspješan boravak u BiH novom šefu Delegacije EU, te izrazila nadu da će dosadašnja dobra saradnja institucija Srpske i Delegacije Evropske unije u BiH biti nastavljena i u narednom periodu.